Regjeringens skatteiver skremmer bort kapital.
En oversikt utarbeidet av Finansavisen viser utenlandsk kapitalflukt fra lakseoppdretterne på Oslo Børs etter regjeringens forslag om grunnrenteskatt i norsk havbruk. Skatten, som ble innført uten høring 1. januar, er fortsatt ikke meislet ut.
Dette gir omfattende usikkerhet, noe investorer normalt skyr som pesten.
Det er særlig SalMar utlendingene har rømt fra. Her har andelen utenlandsk eierskap falt fra 33 til 26 prosent. Kursmessig ble ingen av de store lakseoppdretterne rammet hardere kursmessig etter skatteforslaget enn nettopp SalMar, som nylig hadde kjøpt opp konkurrentene NTS og NRS.
I Grieg Seafood har andelen falt fra 28 til 27 prosent, mens i Austevoll Seafood har utenlandsk eierskap falt fra 27 til 24 prosent. I Mowi har andelen gått fra 68 til 66 prosent. I Lerøy Seafood har andelen falt fra 24 til 23 prosent.
Til sammenligning har færøyiske Bakkafrost fått flere utenlandske investorer etter at grunnrenteskatten ble foreslått. Andelen har steget fra 78 til 80 prosent.
– Investorer liker å ha alle forutsetningene på plass til regnestykkene sine, og nå er lakseskatten oppe til vurdering og ingen vet hvordan den blir. Vi har dessverre en regjering som driver beskatning etter innfallsmetoden, og utlendinger skyr usikkerhet. De kjenner ikke til rammebetingelsene nå, og det er årsaken til at de har rømt, sier kapitalforvalter Jan Petter Sissener til Finansavisen.
I kjølvannet av skatteforslaget i slutten av september falt lakseaksjene kraftig. Nå viser det seg altså at utenlandske investorer sto bak et betydelig nettosalg av aksjer.