USA med ny giganttoll mot Kina: – Vil kunne gi store konsekvenser for hele det globale sjømatmarkedet

Nyheter
1125

USA ønsker å innføre ti prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 1.600 milliarder norske kroner.

Den nye tollen vil bli innført om to måneder, og på den foreløpige oversikten inngår kinesisk sjømat, skriver Dagens Næringsliv.

– Dersom USA nå innfører ti prosent tilleggstoll på kinesisk sjømat vil dette kunne gi store konsekvenser for hele det globale sjømatmarkedet, sier direktør Sigmund Bjørgo hos Norges sjømatråd i Kina.

I fjor eksporterte Kina sjømat for 169 millioner kroner. USA var den største kjøperen etter Japan.

– En hevnaksjon
Nyheten kommer kort tid etter at Kina innførte en 25 prosent straffetoll på amerikanske varer, som et svar på at USA gjorde det samme.

– I stedet for å imøtekomme våre bekymringer, har Kina innledet en hevnaksjon mot amerikanske varer. Det kan ikke rettferdiggjøres, sier talsperson Robert Lighthizer for US Trade Representatives (USTR).

Det kinesiske handelsdepartementet varsler nok et mottiltak.

– Urovekkende for norsk sjømatindustri
Sigmund Bjørgo hos Norges sjømatråd i Kina sier det er for tidlig å si hvordan handelskrigen vil ende.

– Men det er klart at usikre rammevilkår for global handel med sjømat er urovekkende for norsk sjømatindustri. Norge eksporterer 95 prosent av all sjømat som produseres. Vi er avhengig av åpne markeder og forutsigbare rammebetingelser, sier han.

USAs varslede toll ryster de asiatiske børsene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med to prosent ved åpning onsdag. Også børsene i Shanghai, Shenzhen og Hongkong har falt med over 1,3 prosent.