– Urovekkende høy dødelighet på laks i oppdrett

Nyheter
2122

I hele 2015 døde 45 millioner laks i merdene, viser tall som er innrapportert til Fiskeridirektoratet. Det er det høyeste tallet noensinne.

– Vi synes den høye dødeligheten er urovekkende og uheldig. Erfaringer fra Færøyene for eksempel viser at det er mulig å drive med langt lavere svinn, sier Skrudland.

– Mye å gå på

I løpet av årets første ni måneder er 35,8 millioner oppdrettslaks registrert som dødfisk. På samme tid i fjor var antallet 31 millioner laks.

Det samlede svinnet i næringen har vært på 20 prosent de siste årene, ifølge beregninger fra Kontali. Dette inkluderer både dødfisk, rømming, fisk som er destruert, utkast ved slakteri eller transport, fisk som er tatt av rovfisk/rovdyr og uregistrert svinn.

Mattilsynet har som mål at svinnet skal ned i ti prosent.

Skrudland viser til en undersøkelse som er gjort på laksen som ble satt i sjøen i 2011.

– Den viste at de beste var veldig gode, mens det er mye å gå på for mange. Noen få trakk opp snittet mye, sier hun.

– Hva kan gjøres for å få ned dødeligheten?

– Det må du spørre oppdrettsnæringen om. Alle må lære av de beste, og sette fiskehelse og fiskevelferd i fokus.

Mer lusebehandling

I fjor døde 13,6 prosent av laksen som stod i merdene, den høyeste prosentandelen siden 2011. På de årene har det blitt rundt 19 millioner mer fisk i merdene: – Dødeligheten holder seg på et urovekkende høyt nivå, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Det er flere årsaker til at fisken dør før den når slaktevekt. Sykdom er en av årsakene, behandling mot lakselus en annen.

– For å holde luseantallet nede, må oppdretterne øke antall behandlinger. Det er en påkjenning for fisken, særlig om du lusebehandler stor fisk, sier Giskeødegård.

For oppdrettsselskapene har dette økonomiske konsekvenser.

– Når fisk på to kilo dør, for eksempel, har man allerede hatt en betydelig kostnad på fisken. Denne kostnaden blir lagt oppå fisken som er igjen. I tillegg får man tapt inntekt på fisken som dør, sier analytikeren.

Under press

Analyseselskapet Kontali har regnet ut hvor stort det årlige tapet er i hver av generasjonene av laks som settes ut. De ferskeste tallene presenteres på deres egen konferanse i morgen uke, og er foreløpig ikke offentlige.

– All behandlingen mot lus har bidratt til at det i alle fall ikke har vært noen forbedring når det gjelder svinn. I tillegg har i større grad fisken som går tapt en høy gjennomsnittsvekt. For næringen har dette medført at produktiviteten er satt under press, sier daglig leder Ragnar Nystøyl i Kontali.

I dag er kravet at det kan være maks 0,5 voksne hunnlus per laks i merdene før fisken må behandles mot lus. Økende resistens mot bruk av medisiner, som lenge var det mest effektive virkemiddelet mot lakselus, har gitt nye behandlingsmetoder.

– Det er en betydelig overgang til ikke-medikamentell behandling, som krever håndtering av fisken. Det er ulike former for spylere, eller bruk av lunkent vann. Effekten av disse er ikke alltid så god, dermed må fisken behandles og håndteres ofte. Men vi har også sett betydelig dødelighet ved legemiddelbehandling, så det er ikke et svart-hvitt bilde. Generelt er håndtering av stor fisk, et problem for fisken, sier Skrudland i Mattilsynet.