Unntakstilstand på Island: Slik håndterer Benchmark begrensningene på bruk av varmtvann og strøm.

Nyheter
0

Det nye utbruddet går hardt ut over infrastrukturen på Reykjaneshalvøya.

Ifølge Morgunblaðið er det erklært unntakstilstand på Island, etter utbruddet som begynte i 6-tiden, torsdag.

Benchmark Genetics (BG) har landbaserte anlegg for produksjon av stamfisk og rogn på Reykjaneshalvøya, der lavaen blant annet har ødelagt veier og en viktig varmtvannsledning.

To av Benchmark sine anlegg på Island (markert med stjerne). Foto: Google Maps

Må spare vann og strøm
Vannrørene har kollapset, og flere skal være uten varmtvann. Det er innført begrensninger på bruk av elektrisk oppvarming og varmtvann. Myndighetene har bedt både folk og næringslivet om å holde tilbake på bruken.

– Lavautbruddet er heldigvis ikke nært våre anlegg, skriver Birgitte Sørheim, markedsdirektør i BG, til iLaks på e-post.

– Vi kjøper varmt vann fra offentlige kilder til oppvarming av kontorer og til oppvarming av vannet for sluttmodning av stamfisken. Denne ledningen er rammet av lavastrømmen, men vi kan erstatte det varme vannet for oppvarming med elektrisitet, fortsetter hun.

Hovedvannkilden til anleggene er imidlertid brønnvann fra egne brønner. Strøm kan de få fra et annet kraftverk enn Svartsengi om det skulle falle ut, forteller hun.

Føler seg trygge
Ifølge Sørheim har myndighetene gravd ned en ny vannledning, som kan kobles til systemet innen få dager for å erstatte ledningen som ble rammet av lavastrømmen.

– Vi antar at vi da igjen vil bli forsynt med varmtvann. I tillegg har vi svært god kapasitet på generatorstrøm og har drivstofflager som skal sikre oss over lengre tid om også det elektriske tilførselssystemet skulle bli skadet, opplyser Sørheim.

– Vi er derfor trygg på at driften ved våre anlegg fortsatt vil gå som normalt og at det ikke skal få konsekvenser for rognleveranser fra vårt selskap på Island, avslutter hun.

Det var også utbrudd i Reykjanes i desember. Den gang ble ikke BG direkte berørt.