Uni Research beklager overfor fôrindustrien

Nyheter
571

Tirsdag ble det fra Uni Research i Bergen hevdet at av rundt to millioner tonn fisk som dras på land av norsk fiskeindustri årlig, «blir nærmere halvparten av dette liggende igjen som avfall».

Dette får kvalitetssjef Jørgen Seliussen i Hordafôr til å reagere.

– Sannheten er at tilnærmet alt restråstoff fra fisk som tas på land utnyttes, og det er kamp om dette råstoffet i industrien, sier Seliussen til Sysla.no.

Han sier han har lest de samme påstandene i mediene mange ganger.

– Resultatet er en voldsom satsning på forskning, samt nyetableringer det som oftest ikke er grunnlag for, sier han.

Seliussen er fiskerikandidat fra Universitet i Tromsø og sier det eneste avfallet som går til spille er fra fangster langt fra land, der det er praktiske utfordringer å få det med seg tilbake.

– Det meste foredles til fiskefôr, resten brukes som menneskeføde, tunge, rogn, lever og tran, hevder han.

Konfrontert med Seliussens reaksjon, skriver administrerende direktør Aina Margrethe Haug i Uni Research i en e-post at hun beklager at oppslaget i Sysla kan leses som et angrep på fôrindustrien.

– Saken i Sysla er basert på en tekst vi har skrevet om forskningsprosjektet NorZymeD, som nå ligger ute på vår hjemmeside uni.no. Vi ser at enkelte formuleringer i vår sak er upresise. Disse vil vi nå gå inn og justere, skriver hun.

Hun skriver videre at det viktigste i saken er videreutvikling av metoder i forskningen.

– Den handler om jakten på nye enzymer ved hjelp av mer effektiv kloning – og dermed å utnytte restråstoffet enda bedre enn i dag. Vårt håp er at forskningen vil gjøre at man finner nye egnede enzymer som vil være til nytte for industrien, skriver Berg.