Ung og fornøyd i Måsøval: – Det er mye som skjer, ei næring som vokser raskt, så det er spennende å følge med

Nyheter
0

Rolf Furberg var den første som satte ut fisk her.

Ombord lokalitetsbåten «Marion» står driftsleder Håkon Seternes sammen med driftsteknikerne Vegard Engen (22) og Brage Madsvåg (25). De er klare for å ta den korte turen fra brygga og ut til anlegget, ikke langt fra Måsøvals hovedkontor. Trøbbel med motoren kan de nesten med hånda på hjerte love at det ikke blir noe krøll med.

– Båten har akkurat passert 20.000 timer med maskinen i gang, så vi tok service på motoren i morges. Tilstanden er god, og forhåpentligvis god for nye 20.000 timer. Båten ble bygd her på øya, og vi fikk de levert i levert i 2015, forteller Vegard Engen.

Håkon Seternes. (Foto: Steve Hernes).

På tur ut fjorden er bølgene langt mindre enn de var natta før. Da røsket det kraftig i nøter og ringer her ute. Driftslederen forteller han måtte overnatte på Hitra, bare få kilometer hjemmefra, siden brua over Dolmsundet ble stengt rett foran nesa hans.

– Vi er heldig stilt med været herpå Lamøya og Bukkholmen. Det er jo nesten innaskjærs dette. Det er sjelden vi har vært så uheldig med været de siste dagene. Når nordvesten blåser som de siste dagene, ja, da blir det en del sjø her ute, sier driftsleder Håkon Seternes.

Lokalitet med lang historie
Måsøval har holdt fisk på utallige lokaliteter rundt Frøya siden oppstarten for 50 år siden. Det har svømt uante mengder laks her siden Edvin Måsøval og sønnene satte ut den første fisken.

Lokalitetene her ut har også en lang historie, om enn ikke i regi av Måsøval. De overtok her ute i 2012, etter at Lerøy Midt hadde de en årrekke. Den første oppdretteren som satte fisk ut her, var Rolf Furberg fra øya Uttian rett ved anlegget her.

Det er gått mindre enn ett år siden familien gikk på børs med selskapet, og gjorde den lille kommunen med knapt 5.000 innbyggere til hovedsete for fire børsnoterte selskap. Ved ankomst fôrflåta står langt yngre krefter enn øyas pionerer klare for dagens oppdrag.

Vegard Engen sjekker fôrslangene fra ut til Bukkholmen. (Foto: Steve Hernes).

Store deler av slekta jobber i oppdrett
Eivind Hestvik Larsen (19) er andre års lærling, mens Ida Graadal (20) er lærling på tredje året. De to andre, Robin Brevik (20) og Malin Norheim (19), går på Guri Kunna videregående akvakultur, og er på utplassering noen uker. Sistnevnte har nettopp satt navnetrekket sin på en lærlingekontrakt med Måsøval.

– Jeg starter som lærling i løpet av juli, det blir  jo fint det, sier hun og smiler godt med de tre andre ungdommene rundt bordet.

– Håper det blir like morsomt å komme på jobb hver dag som lærling også. Planen er å bli driftstekniker, siden jeg ikke vil gå så mye mer på skolen etter læretida. Kanskje en gang noe på fagskolen, men det blir senere. Det er jo en del i min familie som er i Måsøval, og store deler av slekta i ulike oppdrettsbedrifter her ute, sier Malin Norheim.

– Her har vi hatt tre lærlinger og totalt i Måsøval er det vel åtte lærlinger i år, og med det øker også andelen jenter, det blir flere og flere etter hvert, sier Håkon Seternes fornøyd.

– Det ser ut som det har skjedd et eller annet når det gjelder andelen jenter som tar Akvakulturfaget. Før i tida var det nesten slik at om du ikke kom inn på andre linjer, måtte du bare ta akvakultur. Nå må du virkelig ha gode karakterer for å komme inn, sier Seternes.

– Vi ser på Guri Kunna her på Frøya, at det er flere og flere jenter som går akvakultur, sier Seternes fornøyd, og legger til at de siste årene har det vært enkelt å få lærlinger til Måsøval.

Brage Madsvåg ute ved Bukkholmen. (Foto: Steve Hernes)

Tar mer utdanning
25-åringen Brage Madsvåg lokalkjent blant Frøyas holmer og skjær, siden han er vokst opp på Madsvåg, få kilometer nord for anlegget. Vegard Engen (22) er fra Åfjorden og oppdaget laksenæringa på ordentlig for første gang på ungdomskolen.

– Søskenbarnet mitt og jeg er jo fra bygda i Åfjorden. En dag var vi på utdanningsmesse, og et var da vi for første gang hørte om oppdrett. Så var vi på utplassering en tur hos Refnes Laks. Dersøkte vi oss til akvakultur, og nå er vi begge i jobb hos Måsøval, sier Engen.

– Det er mye som skjer, ei næring som vokser raskt og det er spennende å følge med på utviklinga. Nå har jeg jobbet her noen år, så nå tar jeg mer utdanning; ledelse sjøbasert akvakultur, sier Vegard Engen. 

Håkon Seternes startet som driftsleder i Måsøval i 2014, men var innom familieselskapet flere runder på nittitallet. Den gang var de ikke mer enn en sju eller åtte ansatte, inkludert de inne på kontoret. I dag er tallet et helt annet.

– Med vekst og oppkjøp begynner det å bli ganske mange nå, kanskje så mange som 135 ansatte, kommer det rimelig samstemt fra gjengen på flåta.

– Vi har nettopp hatt «Måsøval Dag», en samling der vi har fagdag først, med påfølgende gallamiddag og fest oppe i idrettshallen her. Da var vi samlet alle ansatte i selskapet, og det var fint siden det har vært lite sosialt de siste par årene, sier Seternes.

De fire ungene på dagens skift skal ut for å få «Betten» på plass. (Foto: Steve Hernes).

Betten må på plass
De to lærlingene tar med meg seg de to som er på hospitering opp ut av stuekroken, og ut til båten «Øyvind». Det skal monteres tre Betten-fôrautomater på hver merd.

– Vi har hatt fisk på de tre merder siden januar, og når startfôringsfasen avslutter går vi til apetittfôring. Da er Betten alternativet til fôring for hånd, og vi bruker denne typen på alle våre anlegg, sier Vegard Engen.

Flåta beskriver de ansatte som en hjemmekoselig 20-åring, uten gaming eller treningsrom. De kjøpte den av Mowi rett før jul i 2015, og gikk raskt i gang med å røske ned mesteparten av det innvendige for å pusse den opp til hjemmekos-standard. Det ser det ut til at de klarte.

Flåta ga den navnet «Kyrkja», og er med det oppkalt etter Ingar Kyrkjebø som var driftsleder her i en årrekke mens det stod Mowi på logen utenfor. Nå har Ingar Kyrkjebø sitt virke inne på land og Sistranda, men lot sitt ærbare navn bli igjen her ute.