– Undrende til ordbruken og mange av påstandene

Nyheter
720

Det var i et intervju i Bergens Tidende, gjengitt på iLaks, at daglig leder Atle Presthaug i Aquafarm Equipments opplyste at deres nye lukkede merd var klar og at han håpet at dette kan bli standarden for norske oppdrettsanlegg om et par år.

Dette fikk administrerende direktør Klaus Hoseth i selskapet Stranda Prolog til å reagere kraftig.

Les også: – Rett og slett tøvprat

Undrende
Aquafarms Equipment stiller seg undrende til ordbruken og mange av påstandene som fremkommer i intervjuet. Det fremgår av en uttalelse fra Haugesundselskapet torsdag.

– Når Atle Presthaug uttalte at vi håper dette blir den nye standarden for oppdrett om få år, så var dette med tanke på lukkede konsepter. Kombinasjonen med lukkede og åpne anlegg synes å være løsningen i lang tid fremover, skriver selskapet og refererer særlig til produksjon av postsmolt.

– Vi forholder oss til den fisketetthet som myndighetene tillater – maks 200.000 individer eller 25 kg/m3. Vi har gjennom over ett års fullskala testing vist at fiskevelferden er god. God tilvekst, en dødelighet under en prosent og meget god fôrfaktor viser dette. Alle disse parameterne er dokumentert i forskningsrapporter.

Glassfiber
– Vår merd er rømningssikker – den har tette vegger og er laget av glassfiber. Fullskalaforsøket gikk på produksjon av postsmolt – det vil si oppdrett fra cirka 100 grams smolt og opp til ett kilos fisk. Denne skulle da settes ut i konvensjonelle merder, skriver Aquafarms Equipment

– Vannsirkulasjonen i merden vår er meget god. Det vises ved at fisken bruker hele merden samt målinger av oksygennivåene. Alt vannet byttes ut på under en time. Vi pumper store mengder vann, men vi har ingen løftehøyde – dermed blir effektbehovet meget lavt. Forsøket viser også at lusenivåene ble kraftig redusert. Det var ingen behov for kjemisk avlusing i testperioden.

– Kostnadene for et slikt anlegg er naturlig nok høyere enn et konvensjonelt, men levetiden er minst 20 år og vil som nevnt gi en rekke fordeler som bedrer inntjeningen. Vi mener og mange med oss, at lukket teknologi vil være et meget godt bidrag til oppdrettsnæringen, heter det i uttalelsen fra Aquafarm Equipment.