Imenco sender i disse dager ut de siste leveransene av en ordre på totalt 33 kamerasystemer til SalMar.
I en pressemelding forteller Imenco om noen svært hektiske sommermåneder i forbindelse med avtalen med oppdretteren.
– Prosjektet ble vunnet i juni med leveranse i månedsskifte juli/august. For å klare leveringsfristen har både avdelingen i Grinde, Tysvær og deler av avdelingen i Wick i Skottland, kjørt på høygir gjennom sommeren, skriver selskapet.
Tidspress
Ifølge Imenco består systemet av et Gemini undervannskamera, som har et kamera som ser oppover og et kamera som ser nedover. Disse kameraene kan kontrolleres fra fórflåten eller andre steder, og kan se der oppdretteren ønsker å se. Slik blir hele merden dekket av «øyne» under vann. Bildene sendes trådløst eller via kabel fra merdkanten til fórflåten.
I tillegg til undervannskamera blir det også levert overflatekamera for overvåking av merden utvendig og kamera på fórflåten for å overvåke hele anlegget samt datamaskiner og skjermer for operasjon av alle systemene.
For å posisjonere kameraet i merden ut-inn/opp-ned leveres det også en vinsj med to tromler.
Prosjektleder Assel Ryspayeva sier prosjektet har vært utfordrende med den korte leveringstiden som ble avtalt med SalMar, og spesielt trekker hun frem motorene til vinsjene som verken var på lager i Europa eller andre steder.
– Vi måtte overtale vår kinesiske leverandør til å kjøre en spesialordre for oss. Med gode relasjoner til leverandøren, hjelp fra vår kinesiske avdeling og prioritet på fly forsendelse rakk vi det akkurat. Nærmere «just in time» kommer vi ikke. De fleste Gemini kameraene har vi produsert i Skottland, og på tross av strenge koronabestemmelser der borte har teamet klart leveransen med god margin, sier Ryspayeva.
Største oppdrettskontrakt noensinne
Kamerasystemene installeres på Smøla og i Harstad.
– Det er en milepæl for Imenco med første leveranse til SalMar og første leveranse til Nord-Norge, sier Olve Byre, konserndirektør for havbruk i Imenco.
Administrerende direktør Geir Egil Østebøvik sier kontrakten er den største selskapet har hatt innen oppdrett så langt.
– Den viser at kontinuerlig satsing på system- og produktutvikling gir resultater. Imenco har de siste årene bygget opp utviklingskompetanse og kapasitet ved å ansette godt kvalifisert personell, med blant annet PhD og masterutdanning, i tillegg til at det søkes samarbeid både nasjonalt og internasjonalt, sier Østebøvik og avslutter:
– Aktiviteten innen havbruk nå er av en slik art at det begynner å bidra til selskapets fremtidige vekst, noe som blant annet vises igjen i tallene for 2019, hvor omsetningen i selskapet økte med 65 prosent.