– Ultimatumet ødela videre forhandlinger

Nyheter
0

Venstre var villige til å forhandle videre, men opplevde at regjeringspartiene gav et ultimatum som spente beina under videre prosess.

I dag sprakk nyheten om at de er brudd i forhandlingene mellom opposisjonen og regjeringspartiene om lakseskatten. Høyre har karakterisert prosessen som uryddig.

Næringspolitisk talsmann Alfred Bjørlo (V) forteller at Venstre var innstilt på å forhandle videre, med mål om å få etablert et helhetlig skatteopplegg for havbruksnæringen. Han er skuffet over at det ikke ble videre forhandlinger.

Bevegelser siste døgnet
– Det er beklagelig at vi ikke kunne komme frem til en løsning. Vi hadde et oppriktig ønske om å få til et forlik. Vi mener selv at vi har vært konstruktive i forhandlingene, og har ikke satt ned noe ultimatum om modell, sier Bjørlo til iLaks.

Bjørlo mener at regjeringen ikke har vist tilstrekkelig vilje til i å bevege seg nok til at Venstre kunne stå inne for resultatet.

– Vi har vært åpne om å være med på en løsning som innebar en grunnrenteskatt, så sant helheten i den var til å leve med, fortsetter han.

Venstrepolitikeren sier at det var først det siste døgnet at det ble reell substans i forhandlingene.

Ønske om forlik
– Pollestad har selv sagt offentlig hvilket tilbud regjeringspartiene har lagt frem, sier han og refererer til tilbudet om en grunnrenteskattsats på 30 prosent.

– Dette ble sagt å være et ultimatum. Dermed anså vi saken som låst, fastslår han.

Bjørlo er lei seg for at det ble brudd:

– Vi hadde oppriktig ønsket å forhandle videre for å finne en løsning, dersom regjeringspartiene hadde vist en reell vilje til å strekke seg.

Fiendebilde
Bjørlos frustrasjon gir gjenklang hos Høyre, som mener at prosessen med skatteforslaget har vært svært uryddig:

– Regjeringen foretrekker nå et stort kortsiktig skattebeløp, framfor å legge til rette for at kanskje den viktigste distriktsnæringen vår kan utvikle seg og vokse, sier fiskeripolitisk talsmann Olve Grotle i en pressemelding.

Grotle får støtte fra partikollega Linda Hofstad Helleland:

– Regjeringen har vært mer opptatt av å skape et fiendebilde av næringer som skaper jobber og skatteinntekter som betaler for velferden vår, enn å bidra til at de skal utvikle seg på en mer bærekraftig måte.