– Ulovlig og direkte farlig

Nyheter
1642

NRK Brennpunkt legger ikke skjul på bruken av fridykkere, uten oksygen, i tv-programmet som ble vist tidligere i høst. Men verken dykkernes navn eller oppdrettslokaliteten det er dykket ved er navngitt.

Les også: – Ikke tillatt med fridykking

– Jeg syntes det er direkte trist at en rikskringkaster som NRK, med programmet Brennpunkt, kan bryte norsk lovverk og bevisst utsette personer for høy fare som de har gjort i reportasjen 10. november om havbruksnæringen, sier Sørheim Olsen til iLaks.

Han har over 15 års erfaring fra arbeidsdykking for oppdrettsnæringen.

Høy risko
– All dykking er forbundet med høy risiko med tanke på fare for liv og helse, og arbeid rundt en oppdrettsmerd øker denne risikoen ytterligere. Slikt arbeid bør kun utføres av kvalifiserte personell ansatt i dykkerselskap som overholder de lover og regler som gjelder for en slik virksomhet. Dette er regulert i forskrift for utførelse av arbeid kapittel 26.

– Fridykkingen som NRK har fått utført i Brennpunkt er ulovlig og direkte farlig, mener han.

Les også: Brennpunkt filmet uten tillatelse

Ansvarlig
Sørheim Olsen mener det er uvesentlig om det er NRKs egne reportere eller andre som har utført dykkene.

– Jeg får virkelig håpe at Arbeidstilsynet bruker sine tilgjengelige virkemidler i denne saken slik at dette ikke skjer igjen. Om det var NRK sine egne reportere eller annen tredjepart som leverte video til denne reportasjen er uvesentlig, da NRK er oppdragsgiver og har ett ansvar for det arbeidet som blir utført, på lik linje som enhver oppdretter er ansvarlig for at selskapene og personene som jobber på deres anlegg følger norsk lov jf. internkontrollforskriften § 6 annet ledd.

Farlig
Dykking er blant landets farligste yrker. Ifølge NRK Nordland har det i snitt vært en dødsulykke i året de siste ti år. Blant annet har det utenfor Frøya omkommet fire kamskjelldykkere siden 2002. I 2014 døde en ung mann etter en dykkeulykke ved et oppdrettsanlegg i Hyllestad i Sogn og Fjordane.

– Det har allerede vært unødvendig mange skader og dødsfall tilknyttet dykking på oppdrettsanlegg. La oss virkelig håpe at denne reportasjen ikke har inspirert noen miljøaktivister til å prøve seg på slike stunt i framtiden som kan få fatale konsekvenser, sier Sørheim Olsen videre.

Ikke utsatt for fare
NRK Brennpunkts redaktør Odd Isungset avviser å ha begått lovbrudd i denne saken.

– De dykkerne som leverte bilder til oss er svært opptatt av miljøet i havet, og de filmer mye av det de ser under havoverflaten. De har ikke vært ansatt i NRK og de heller ikke mottatt noe honorar fra NRK. De er erfarne dykkere som er glad for at de fikk muligheten til å levere bilder til et program som handler om miljøkonsekvensene av lakseoppdrett. Vi kan ikke se at vi har brutt noen lov eller forskrift ved å ta imot disse bildene. Vi har ikke utsatt noen for fare, og kan ikke se at dette kan sammenliknes med et arbeidsdykk som skal kontrolleres av Arbeidstilsynet.
– Vi er takknemlig for det enorme publikumsengasjementet vi fikk da vi via Facebook ba folk om å sende inn bilder, og vi er veldig glad for at vi i etterkant av programmet har hatt en debatt som i hovedsak har handlet om dokumentarens innhold, sier Isungset til iLaks.