I løpet av de siste tre månedene har Nordlaks hatt to tilfeller av infeksiøs lakseanemi (ILA) på to anlegg i Raftsundet. For noen uker siden sank en av bedriftens fôrflåter utenfor Blokken, og onsdag denne uken begynte det å brenne i deres arbeidsbåter, som var på oppdrag i Bø, skriver Vol.no.
– Vi har hatt litt uflaks den siste tiden, men det blir heldigvis ikke noen dramatiske konsekvenser for aktiviteten ved fabrikken på Børøya. Det er det viktigste, sier Tor Anders Elvegård. Han er administrerende direktør for Nordlaks-konsernet.
Båtbrannen ga imidlertid begrensede skader.
– Det er sånn som skjer av og til. Båten må på verksted, opplyser Elvegård.
Under uværet som herjet kysten for noen uker siden, sank en av fôrflåtene til selskapet.
– Slik den ligger nå, har vi ikke tenkt å heve den, sier Elvegård, men legger til at den endelige avgjørelsen ikke ligger hos Nordlaks, men hos Kystverket.
Flåten ligger dypt, et sted mellom 55 og 70 meters dyp. Denne dybden gjør at en heving vil være krevende.
– Dette er en vanlig stålkonstruksjon, og forurenser ikke mer enn hva vanlige båtvrak gjør. Vi vet også at det er en båtkirkegård i området, sier Elvegård til Vol.no.
Nordlaks har i tillegg hatt to tilfeller av virussykdommen ILA. I ett av disse var det høy dødelighet.
– I det første anlegget i Vågan var det småfisk, smolt, som var angrepet. Der var en stor andel av fisken smittet, og dødeligheten var også høy. Det lille som gjenstår av fisk der vil bli slaktet over jul selv om den er liten og holder en mye lavere vekt enn vi normalt slakter på, sier Elvegård.
Sykdomsutbruddene har gitt den største økonomiske konsekvensen for bedriften, ettersom de gir cirka 3.000 tonn mindre å slakte på foredlingsanlegget på Børøya.