Prosjektleder ved Havforskningsinstituttet Øystein Skaala er ansvarlig for de to laksefellene i Hordaland. Fellene er lokalisert i Etne og i Guddalselva ved Rosendal. Fredag uttalte Skaala til iLaks at det var gått opp 18 oppdrettslaks i Etne-vassdraget i år. Det utgjør mellom ni og ti prosent av det som er fanget på fellen.
Skaala hadde da ikke tall for den andre laksefellen i Hordaland – i Guddalselva.
Ifølge Gry Walle ved Fylkesmannen i Hordaland ble det tatt 51 laks på totalt 214 kilo i Guddalselva i 2013.
På spørsmål om hvor mange av disse som var oppdrettslaks, svarer Skaala iLaks i en epost mandag:
– Tallene fra Guddalselva, Kvinnherad for 2013 er slik: Vill laks: 39, rømt laks: 16.
– Dette gir 29 prosent rømt laks i elven. Dette er basert på totalt antall vill og rømt laks fanget og rapportert til Havforskingsinstituttet fisket i elven gjennom fiskesesong og etterfølgende utfisking, og gir derfor det mest nøyaktige talet for vill og rømt laks og andel rømt laks. Vi er imidlertid kjent med at det også foregikk et fiske etter rømt laks i elveosen, og så langt vi vet ble det tatt opp cirka 50 laks. Det ser ikke ut for at disse er registrert eller rapportert, skriver Skaala.
Uttalelsen står i sterk kontrast til hva leder i Guddalselva Elveeigarlag Ørjan Solheim er kjent med.
– Under ordinert fiske ble det ikke fanget oppdrettslaks i 2013, sier han til iLaks.
Det ble gitt løyve til utfisking av rømt fisk i fjor høst av Fylkesmannen i Hordaland i forbindelse med en rømming som ingen påtok seg skylden for.
– I forbindelse med den store rømningen om høsten 2013 ble det observert oppdrettsfisk i elveosen og området rundt. Vi fikk løyve av fylkesmannen i Hordaland til å fiske ut, og fisket foregikk på strekning riksvegen til elveosen cirka 60 meter der floa går opp. Vi er nå blitt kjent med at 16 av skjellprøvene derfra var sporet som oppdrett. Vi er ikke kjent med at det gikk oppdrettsfisk lengre opp i elva, sier Solheim.
– Totalt ble det fanget 100 laks, opplyser Solheim.