Tytlandsvik Aqua sikter på 10.000 tonn post-smolt på land

Nyheter
0

Storsmolt fremheves stadig som en sentral del av Grieg Seafoods planer om både vokse og oppnå kostnadslederskap. Tytlandsvik Aqua viser vei.

Laksen piler rundt i karet, på jakt etter pellets.

– Her svømmer cirka 150.000 fisk. Disse her er 220 gram. De skal i sjøen i september. Da er de rundt et kilo, sier produksjonsleder Lars Frønsdal.

Anlegget er eid av trekløveret Grieg Seafood, Bremnes Seashore og Vest Havbruk. Fisken leveres 50/50 til Grieg og Bremnes.

I fjor omsatte Tytlandsvik Aqua for 216,4 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 36,5 millioner kroner.

Vekst
Daglig leder er Mowi-veteranen Nils Viga.

– Jeg har jobbet i oppdrettnæringen i hele mitt liv, sier han.

Ideen til anlegget ble klekket ut i 2014. Året etter fikk det ferske selskapet konsesjon til 5.000 tonn fisk. Konsesjonen ble utvidet til 15.000 tonn våren 2022.

– Vi har i hvertfall planer om å bygge ut til 10.000 tonn, sier Viga.

Fokuset er produksjon av post-smolt. Og kun det.

– Vi produserer ikke settefisk her. Det får vi fraktet inn med lastebil. Vi får den inn på 100 gram, og tar den opp til et sted mellom ett og halvannet kilo. Vi må få ned produksjonsperioden i sjøen, understreker han.

Tytlandsvik Aqua, lokalisert i en fjordarm like ved Hjelmeland i Ryfylke, er et RAS-anlegg med 99 prosent gjenbruk av vannet. Det massive anlegget rommer fire store kar i hver hall. De er 20 meter i diameter og fem meter dype. Vanntemperaturen ligger mellom ti og 14 grader.

– Vi bruker mer energi på kjøling enn på å varme vannet, forklarer Viga.

Tytlandsvik Aqua. Foto: Aslak Berge

Teknisk
Tytlandsvik har så langt bygget tre haller. Det stopper ikke der.

– Vi bygger hall 4 nå, og den skal stå ferdig i 2023. Vi kan bygge to haller til, i perioden 2024-2027, men det avhenger av hva Grieg og Bremnes vil, sier Viga.

Her skal det føres opp en ny produksjonshall

Vannkjemi og vannrensing er sentralt.

– Halvparten av dem som jobber her er teknisk utdannet. Det er et stort prosessanlegg, sier han.

Dødeligheten på fisken er i snitt 0,9 prosent. Budsjettet for 2022 er å levere 4.800 tonn fisk, med en snittvekt på 980 gram.

Men Viga nøyer seg ikke med å kun bygge i Tytlandsvik.

– Snart har vi byggestart for Årdal Aqua – i juli eller august. Der kan vi produsere 6.000 tonn. Utfordringen er tilgang på energi. Det er nok kraft, men ikke nok linjer. Det er et stort problem i Norge, sier han.

Tytlandsvik Aqua 2021 2020 Endring
Omsetning 216,4 171,7 26,0 %
EBIT 36,5 27,0 35,2 %
Resultat før skatt 24,8 19,3 28,5 %
Driftsmargin 16,9 % 15,7 %
Alle tall i millioner kroner