Tynset kommune vil stoppe oppdrettsplanene til Balder Salmon

Nyheter
0

Planer om 10.000 tonn laks på land kan bli skrinlagt.

«Tynset kommune avslutter sitt arbeid rettet mot Balder Salomon og deres planer om etablering av RAS-anlegg for produksjon av laks ved Østerdalsporten Nord.»

Det anbefaler kommunedirektør Erling Strålberg i sin saksutredning før kommunestyret torsdag skal avklare om det skal jobbes videre med lakseoppdrett i innlandsbygden.

Det melder lokalavisen Arbeidets Rett.

Stor skala
iLaks har flere ganger tidligere omtalt oppdrettsplanene på Tynset. Det var i begynnelsen av februar det ble kjent at konsulentfirmaet Sundnes Projects hadde tatt kontakt med Tynset kommune, med forespørsel om kommunen ville involveres i et prosjekt for landbasert oppdrett av laks i stor skala.

Totalt er det antydet investeringer på mellom 800 og 900 millioner kroner. Antatt slaktevolum for prosjektet er 10.000 tonn.

Bak Sundnes Projects, som ble etablert i 2015, står 74-åringene Ole Morten Sundnes og Tore Bisgaard. Sammen har de nå etablert Balder Salmon, med en aksjekapital på 100.00 kroner, for å fronte planene.

Senterpartiet, som sitter med flertall i kommunestyret, er partiet som alene kan si ja eller nei til dette forslaget.

– Det har vært et spennende og bra initiativ, og etter hvert som dette utviklet seg har det kommet alternative løsningsforslag. Det vitner om at initiativtakerne ønsker en god løsning, også for Tynset, sier gruppeleder Stein Tronsmoen til Arbeidets Rett.

Overrasket
– De løsningene som foreligger er langt fram, og har fortsatt noen usikkerhetsmomenter med seg. Vi ønsker ikke binde areal med et langt tidsperspektiv. Så slik saken står nå, vil vi nok havne på kommunedirektørens innstilling.

Tore Bisgaard, daglig leder i Balder Salmon, svarer at han er overrasket, men har ikke ytterligere kommentarer til saken.

Hans partner, Ole Morten Sundnes, har tidligere tatt initiativ til et ganske identisk oppdrettsanlegg i en annen innlandskommune, Kautokeino, i 2018. Med seg på laget hadde Sundnes da belgiske Entropech som, ifølge NRK, er verdensledende innen vann-, luft- og avfallsrensning og har blant annet Danone, PepsiCo, Cargill and Merck som kunder.