Kvinnen som sitter fengslet – mistenkt for medvirkning til smugling av norsk laks inn i Kina – etablerte nylig et selskap for salg av laks i Asia sammen med SalMar.
Det bekrefter finansdirektør Trond Tuvstein ovenfor Adressa (bak betalingsmur).
– Dette selskapet er nå etablert i Singapore med SalMar som hovedeier, men det er fortsatt et tomt selskap uten virksomhet, skriver Tuvstein i en e-post til avisen.
Kinesiske myndigheter avdekket i forrige uke smugling av norsk laks til en verdi av 766 millioner norske kroner. UD bekreftet senere at en norsk borger var arrestert.
– Ingen formell rolle
Tuvstein sier hva som skjer videre med både selskapet og samarbeidet, kommer an på hva hva utfallet av saken i Kina blir.
Ifølge finansdirektøren til SalMar har ikke kvinnen hatt en formell rolle i selskapet. Han sier at hun gjennom sitt private selskap har vært en forretningsforbindelse og kunde over ti år. Tuvstein sier videre at han ikke har kjennskap til hvor denne kunden har solgt laks videre, og vil heller ikke svare på hvor mye laks som er solgt.
– Selskapet har kjøpt fisk av oss og videresolgt den i flere markeder i Asia, skriver Tuvstein videre i e-posten til Adressa.
Også toppsjef i SalMar, Trond Williksen, innrømmer til Fiskeribladet at selskapet og kvinnen samarbeider.
Marine Harvest fryktet å havne i en ulovlig operasjon
Kinesiske medier har også vist fram lakseemballasjer med Marine Harvest-logo, men selskapet avviser å være en del av smuglingen. Ifølge kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest, har ikke selskapet fraktet laks gjennom Vietnam siden 2012, etter at vi ble kjent med at det var hendelser med ulovlig eksport til Kina.
– Vi var redde for å havne i en slik situasjon. Marine Harvest gjør alltid grundige undersøkelser. Det er viktig for oss å ha kontroll på hvor fisken vår blir solgt. Vi har god dialog og god informasjon om våre kunder for å sikre oss at vi ikke blir en del av en ulovlig operasjon, sier han til Adressa.