Flere og flere utenlandske turister vil oppleve lakseoppdrett på nært hold. Visningsanlegget i Blokken har hatt en stor økning av besøkende, spesielt på vinterstid.
Visningsanlegget, som ligger to-tre mil utenfor Sortland, har de siste årene hatt en økende interesse fra utenlandske turoperatører. Daglig leder Marte Sørbø Hoholm ved Akvakultur i Vesterålen forteller at de har gode besøkstall å vise til de siste årene, og spesielt i vintermånedene har økningen vært stor.
Økende interesse
– De to siste årene har vi årlig tatt imot om lag 2.000 besøkende, der halvparten er turister. Den andre halvparten er elever, studenter og lærere i tilknytning til skole og studier, samt bedrifter. De fleste turistene kommer på sommeren, og det er da vi har flest besøkende. Men det er en stor økning i antall besøkende turister på vinteren, forteller hun til iLaks.
Hittil i år har de omkring 250 flere besøkende enn på samme tid i fjor, og det før selve sommersesongen har startet for alvor.
Selv om det er beskjedne tall, ser hun en tydelig vekst av utenlandske turister, som vil besøke visningsanlegget, og da spesielt innenfor opplevelsesturisme.
– Vi har hatt en bra vekst innen turisme, og har kontakt med flere reiselivsbedrifter og turoperatører som legger turen innom anlegget med turister. De ønsker å gi turistene en totalopplevelse av hva Vesterålen har å by på, og der besøk hos oss er en del av pakken.
Hun legger til at de også ofte blir anbefalt av andre operatører og bedrifter, noe som er like viktig som den direkte kontakten med operatørene.
Kaldt og rent
Tidligere i år overtok Sjømat Norge sekretariatfunksjonen til Visningsanleggene i Havbruk, som er en sammenslåing av visningssentrene. Informasjonssjef i Sjømat Norge, Øyvind Andrè Haram, sier de har registrert en generell økende interesse for å besøke anleggene.
– Det er absolutt en økende interesse, både fra private, turister, politikere og presse for å komme ut og se anleggene. Vi har markedsført oss med matproduksjon i «cold, clear ocean» (kaldt og rent hav), og tilbakemeldingene vi får er at det er en interesse for å se det unike og ville norske. Og besøkende er fasinert over hvor bra det er, sier han i en kommentar.
Positiv utvikling
Vesterålen opplever en stor vekst av både norske og utenlandske turister, og utviklingen innen antall besøkende til regionen de siste fire-fem årene har vært veldig positiv. Det bekrefter reiselivssjef hos Visit Vesterålen, Astrid Berthinussen.
– Interessen for Vesterålen er stor hos europeiske turoperatører, men at også fra andre deler av verden er interessen økende, spesielt fra Asia. Vesterål-regionen har veldig mange varierte naturbaserte aktiviteter og attraksjoner, og de aktivitetene som etterspørres hos kundene varierer fra tur til tur. Det kommer an på sesong og hvilke kunder de ulike operatørene har, sier Berthinussen og legger til at utfordringen for reiselivsnæringen er på kapasitetsiden på overnatting i høysesongen.
Hun ser også en økende interesse hos operatørene for å besøke visningsanlegget i Blokken, spesielt i det tyske og asiatiske markedet.
– Operatørene er nysgjerrige, og av og til litt skeptisk, og ønsker å oppleve anlegget selv før de selger det ut mot sine kunder. Etter besøket er de begeistret, og responsen er udelt positiv. De er imponert over visningsanlegget og over kunnskapen til vertskapet, sier hun.
Bygge omdømme
De har mulighet til å ta imot grupper på maks 36, men Hoholm understreker at grupper på inntil 24 personer er det mest ideelle. Det har både med fasiliteter å gjøre, men også at de ønsker tettere kontakt og dialog med de besøkende.
– Næringen har over lengre tid jobbet med å bygge opp omdømme til laks og oppdrett. Da er det viktig at vi er åpen og forteller dem hvordan det virkelig er. Mange har inntrykk av hvordan næringen var for 15 år siden, og de blir positivt overrasket når de ser hvordan det virkelig drives i dag.
Visningsanlegget i Blokken ble etablert i 2011 og er eid og driftet av Nordlaks. Hoholm forteller at de tilbyr gjestene en tredelt opplevelse på sentret.
– En tur ut til merdene i vår passasjerbåt, hvor de kan stå på flybridgen ombord og studere laksen i merdene. Samtidig får de høre om hvordan jobben på anleggene blir gjort, fortalt av en ekte røkter. På sentret har vi utstilling og gjestene får en guidet tur gjennom 40 år med oppdretts- og industrihistorie, om kysten og ideen bak havbruk og hvordan næringen har bygd seg opp.
Fokusområder
I dag har de to ansatte, men nå er de i full gang med å ansette en ny guide og båtfører ved visningsanlegget. Hoholm sier de ønsker å øke staben for å kunne øke antall besøkende, og utvide fokusområdene til anlegget enda mer.
– Vi ønsker å satse mer på vinterturisme, samt at vi ønsker å ta imot flere skoleelever. I dag tar vi imot alle 9.klassingene i Vesterålen på besøk, i tillegg til noen grupper fra andre alderstrinn. Dette har lenge vært vårt viktigste satsingsområde. Nå ønsker vi også å kunne ta inn flere grupper fra barneskoler og barnehager enn det vi har hatt kapasitet til tidligere.