Tungt kursfall etter nye skattesignaler fra Vedum

Nyheter
0

Ny vending om grunnrenteskatten. Lakseaksjene stuper på børsen.

Etter at fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) i forrige uke bekreftet, over for flere medier, at «provenyet skal være i størrelsesorden 3,65-3,8 milliarder kroner», har lakseaksjene økt betydelig i verdi.

Nå kommer ny og kursdrivende informasjon.

I intervjuer med Finansavisen og E24 tar finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til orde for at det ikke er beløpet, men prosentsatsen på 40 prosent, som skal være førende.

Vedum sier til E24 at Regjeringen ikke ønsker en modell i grunnrentebeskatningen som gjør at man i år med veldig lav inntjening skatter like mye, men at man skal skatte etter evne. Det er et godt prinsipp og det er det grunnrenteskatten skal legge opp til.

Vedum forklarer at inntektsberegningene som ble gjort i forbindelse med grunnrenteforslaget, tok utgangspunkt i de siste kjente skattedataene man hadde på det tidspunktet.

Kursutvikling Mowi vs totalindeksen. Kilde: Infront

– Poenget er modellen. At vi ikke ønsker en modell som gjør at man i år med veldig lav inntjening skatter like mye, men at man skal skatte etter evne. Det er et godt prinsipp og det er det grunnrenteskatten skal legge opp til, sier han.

De nye skattesignalene skaper bevegelse på Oslo Børs. Investorene skyr usikkerhet. Mowi, Lerøy og SalMar faller med henholdsvis 7,2 prosent, 9,9 prosent og 8,7 prosent like etter lunsj torsdag.