Tunge nedskrivinger for Sterner Group

Nyheter
0

Med et årsresultat på minus 326 millioner kroner i 2023, hentet Sterner Group i 2024 inn gamlesjef og medeier Bjarne E. Pettersen for å snu skuta. 

– Vi har fått en dyr lærepenge, der vi hadde ambisjoner om å gå fra å være teknologileverandør til å bli medeier innen oppdrett i utlandet. Vi har vært nødt til å innse at det var langt mer tid- og kapitalkrevende enn vi forventet, og at verdenssituasjonen ikke ga oss drahjelp. Nå er vi tilbake til «gamle Sterner», som leverandør av verdensledende teknologi innen ulike typer vannbehandling, sier Pettersen. 

I regnskapet for 2023 er tapene tatt for det Pettersen kaller «all gammel moro», blant annet gjennom ned- og avskrivninger på nesten 216 millioner kroner. I tillegg har selskapet nedbemannet og restrukturert i løpet av fjoråret, samtidig som store og viktige kontrakter innen kjernevirksomheten er sikret.

Snuoperasjon
– Vi er ikke helt i mål, og vil nok fremdeles ha et underskudd i 2024, men av en vesentlig mindre størrelse, sier Pettersen, og antyder et resultat inneværende år rundt ti millioner i minus.

Bjarne Pettersen. Foto: Sterner

– Når du ser hvor vi kommer fra, så er dette en stor bragd. De tiltakene vi nå har iverksatt vil materialisere seg fullt ut nå, og vi ser absolutt lyst på fremtiden til Sterner. Det er gjort en formidabel snuoperasjon, sier Pettersen.  

Selv solgte han seg ned i selskapet, og gikk av som daglig leder, da den Singapore-baserte østerrikeren Erich Erber kom inn som 49-prosent eier sommeren 2022. Gjennom en emisjon i 2023 eier Erber i dag 85 prosent av selskapet. Da Erber kom inn som investor, skrinla Sterner planene om en børsnotering, men fortsatte å utvikle strategien om å skulle bli medeiere og operasjonelle drivere av internasjonale landbaserte oppdrettsanlegg. 

På slutten av fjoråret ble denne strategien endret, og i februar ble Pettersen hentet inn. Nå går man tilbake til å bli et rendyrket teknologikonsern som leverer teknologi og løsninger innen akvakultur, drikkevann, avløp og maritim vannbehandling. Dette var suksessformelen i virksomheten Pettersen bygget opp og ledet gjennom mer enn 30 år, og der han nå, midlertidig, har inntatt direktørstolen igjen. 

Strategien
– Som eier og styremedlem var jeg med på å bestemme strategien som vi nå har måttet revurdere, så det er naturlig at jeg har tatt i et tak igjen for å få lønnsomhet i selskapet. Vi ser allerede tydelig resultater av de bestrebelsene alle ansatte gjør i fellesskap. Vi er også godt i gang med å finne en arvtaker for meg, og forventer ganske snart å kunngjøre hvem som skal lede Sterner videre etter denne formidable snuoperasjonen, sier Pettersen. 

Sterner Groups totalomsetning i 2023 ble på 321 millioner kroner. Den justerte EBITDA’en for selskapet ble minus 45 millioner kroner. Eierne ga gjennom 2023 140 millioner kroner i nye midler, som nå er besluttet konvertert til egenkapital. Eierne har tatt regningen for satsningen og gir videre god støtte til selskapet gjennom snuoperasjonen. 

– Dette har vært en tøff runde, og jeg vil berømme de ansatte som har stått på i denne perioden. Vi har både videreutviklet eksisterende og utviklet ny teknologi, og tilbakemeldingene fra kundene våre indikerer at vi fortsatt er en foretrukket leverandør. Særlig vekker våre resultater for teknologi innen landbasert oppdrett, knyttet til både bærekraft, fiskehelse og overlevelse, oppsikt, sier Pettersen, og legger til at han og styret har stor tro på fremtiden til selskapet. 

Sterner har spesialisert seg på teknologi for vannrensing og vannbehandling, og har ledende posisjon i Norge innen landbaserte oppdrettsanlegg både for settefisk og matfisk (RAS og gjennomstrømning) i tillegg til brønnbåtteknologi, og rensing av drikke- og avløpsvann. Sterner har i tillegg spesialisert seg på behandling av slam fra oppdrettsanlegg, og har blant annet utviklet verdensledende teknologi for biogassproduksjon fra fiskeslam som eneste råstoff. Sterner ble etablert i 1990, og i dag har selskapet ca. 70 ansatte med virksomhet på Ski, i Porsgrunn, i Bergen og på Leknes i Nordland.