Victor Hugo Puchi, som leder av Chiles største lakseoppdretter AquaChile, fortalte lokale medier i forrige uke at landets industri «begynner å svikte» når lakseproduksjonen overstiger 600.000 tonn, som betyr høyere bruk av antibiotika og økte kostnader.
30 prosent
Puchi sa at chilenske myndigheter har et ansvar for å finne måter å redusere innenlandsk produksjon av laksefisk, og foreslo en nedgang i lakseproduksjonen til 650.000 tonn per år. Dette betyr et kutt i lakseproduksjonen på cirka 30 prosent, sammenlignet med fjorårets totalproduksjon på 890.000 tonn (inkludert ørret og coho), skriver Undercurrent News.
– AquaChile foreslår ikke noen bestemt mengde [reduksjon], men at landets tekniske myndigheter bestemmer en bærekraftig bæreevne av produksjonsområder, og, som et resultat, blir smoltkapasiteten fastsatt i henhold til biologisk bærekraft, sier Puchi til Undercurrent.
Jon Hindar, administrerende direktør i Cermaq, sier de vurderer produksjonsreduksjon i Chile-virksomheten, men han nekter å kommentere hvor mye og når.
Perfekt storm
I forrige ga Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog en presentasjon med tittelen «Er det noe håp for Chile i løpet av de neste to årene?».
Les også: – Lønnsomheten er kjørt rett i dass
Aarskog sa at Chile er midt i en «perfekt storm» utløst av en «rask vekst, biologiske problemstillinger, antibiotika og omdømme, mangel på smarte forskrifter, treg konsolidering, knapphet på finansiering og ugunstige valutakurser».
Mens lønnsomheten i Norge har vært økende, har oppdrettslaks i Chile møtt lavere priser og enda høyere produksjonskostnader.
Er i gang
Han la til at det er positivt at industrien prøver å komme opp med forslag til forskrift da dagens nivå på bæreevne i hver region for alle arter er «altfor høyt».
Chiles myndigheter for fiskeri og havbruk, Subpesca, sier det er igang med å utarbeide et nytt forslag for å regulere lakseoppdrettstetthet. Det er ennå ikke en klar dato for kunngjøring.
– Jeg kan bare fortelle deg at arbeidet blir gjort i år, sier en talsperson for Subpesca.