Han har fått mye oppmerksomhet for sine varslede tollmurer, men en vesentlig styrket dollar har allerede gitt en merkbar effekt i laksemarkedet.
Høyrøstet og brautende. Donald Trump fintet ut Kamala Harris og sikret seg seieren i det amerikanske presidentvalget. Lenge før valgseieren 5. november har Trump kommet med tydelige løfter om å gjøre «America great again». Dette skal blant annet gjøres med å stoppe (ulovlig) innvandring, bygge tollmurer for å beskytte landets industri og øke sysselsetting, avskaffe inflasjon, tvinge NATO-partnerne til å betale mer for sitt medlemskap og fremforhandle fred i Ukraina.
USA skal ikke øse ut penger for å hjelpe andre. De skal bruke disse på hjemmebane. Isolasjonistiske tanker har god grobunn i store deler av det amerikanske folk, noe en eksempelvis så under både første og andre verdenskrig, hvor amerikanerne lenge nølte med å delta.
Kaos
Trump bruker utradisjonelle metoder for å skape resultater. Han kan både lyge, bløffe og true. Ved å skape usikkerhet hos motpartene kan han skaffe seg en gunstig posisjon ved forhandlingsbordet.
I NATO-sammenheng har han gjentatte ganger truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen, samtidig som han, til NATO-medlem Danmarks store irritasjon, tar til orde for å kjøpe Grønland. Dette skjer samtidig som han lover på rekordtid å fremforhandle fred med Russlands president Vladimir Putin, noe som neppe kommer uten store innrømmelser og tap for Ukraina.
Les også: Trump-toll kan bety kroken på døren for oppdrett på den canadiske vestkysten
For norsk næringsliv har trusselen om tollmurer for canadisk oppdrettslaks (som i stor grad er norskeid) skapt bekymring og tiltrukket seg oppmerksomhet. Men den største effekten så langt har ikke vært en mulig straffetoll for canadisk laks. Etter presidentvalget i begynnelsen av november har den amerikanske dollar styrket seg kraftig mot en allerede svak norsk krone. Mot norske kroner har dollaren steget fra 11,02 til 11,35. Det er store bevelgelser på kort tid.
Hvorfor er dette viktig?
Billigere
USA er verdens største laksemarked. Dollaren har også tradisjonelt vært brukt som oppgjørsvaluta i flere storfiskmarkeder i Øst-Asia. En styrket dollar mot norske kroner gjør, alt annet like, den norske laksen billigere for utenlandske kjøpere.
Det gjør det lettere å løfte prisen – i norske kroner – for det internasjonale markedet. 97 prosent av den norske laksen selges i utlandet.
Så når lakseprisen denne romjulen steget til rekordhøyder, har en sterk dollar også bidratt til dette.
Nå gjenstår det å se om Trump faktisk innfører straffetoll på canadisk laks, et produkt som USA knapt har egenproduksjon av. Men gitt at han faktisk gjør det, vil det i seg selv kunne bidra til å løfte lakseprisen. Først og fremst i USA, men, ettersom laksen selges i et globalt marked, vil dette også kunne smitte over på andre markeder.