Giftig cocktail for Grieg Seafood.
Det ble en nitrist dag for aksjonærene i Grieg Seafood. Aksjekursen raste 10,8 prosent etter at den nyvalgte amerikanske president Donald Trump natt til tirsdag varslet 25 prosent toll på canadiske varer.
Tollsjokket var det absolutt siste Grieg Seafood trengte, og det kommer på toppen av flere andre utfordringer i Canada.
Canada har utbredt selvstyre i sine regioner. Samtidig er landets lakseproduksjon delt i to: vestkysten og østkysten. Grieg har lengst fartstid på vestkysten, i British Columbia. Her har de slitt lenge med biologiske utfordringer og lønnsomhet. Det sistnevnte har ikke blitt bedre etter at regionale myndigheter tidligere har varslet en utfasing av åpne merder innen 2029.
Dyrt
Lukkede anlegg har vesentlig høyere investerings- og driftskostnader enn åpne anlegg. Grieg har liten erfaring med lukkede anlegg i sjø. Og ser en på balansen, har de vel egentlig ikke råd til det heller.
Les også: DN fastslår: – Det er slike merder som kommer til å overta ved Canadas vestkyst
På østkysten, i Newfoundland og Labrador, har Grieg Seafood satt i gang en ambisiøs og kostbar vekstplan, etter at det børsnoterte oppdrettsselskapet kjøpte en håndfull konsesjoner fra sin hovedaksjonær Per Grieg jr for snart fem år siden. Denne satsingen har vært så ambisiøs at selskapet ifjor høst gikk ut for å søke hjelp om å få finansiert oppskaleringen. Den ble simpelthen for dyr.
Pengejakten har vært slunken så langt. Og det blir ikke lettere å finne ny finansiering med dette tollsjokket. Investorer og långivere skyr negative nyheter og usikkerhet.
Den nylig varslede tollmuren, på 25 prosent, er ikke langt unna den straffetollen på 26,9 prosent som Norge ble ilagt vinteren 1991. USA var den gang Norges klart største laksemarked, med en tredjedel av salget. Over natten var markedet borte.
Hvis USA-markedet den gang var viktig for Norge, er det fullstendig dominant for Canada.
Exit?
Grieg er ikke den eneste norske oppdretteren i Canada. Mowi har også aktivitet der – både på vest- og østkysten. Men multinasjonale Mowi er langt mindre avhengig av sine canadiske anlegg enn Grieg, og nøyde seg med en børsnedgang på 2,1 prosent tirsdag.
Mowi har da også forberedt seg på problemer i Canada, enda mer enn før, og varslet i august en såkalt «strategic review» av hele virksomheten. Her skal alle alternativer på bordet, herunder også en exit.
President Justin Trudeau er ingen tilhenger av lakseoppdrett. Og han har vært tydelig om det. Canadas samlede produksjon har da også falt gradvis tilbake, stort sett hvert år, fra en topp på 146.000 tonn i 2018. I år lander produksjonen rundt 120.000 tonn. Marginalt mer enn Færøyene, og langt under en tiendel av Norge.
Tollutspillet fra Trump, en drøy måned før han på ny vil innta Det hvite hus, er trolig en forsmak på hva som kan komme fremover av handelshindringer. For Trumps tror tydeligvis at tollmurer skal «make America great again». Slike kan gi kortsiktig positiv effekt, ja, men en skal ikke ha lest mange bøker i makroøkonomi for å anta at andre land vil svare med skjerpet toll for amerikanske varer. Dette vil i sin tur kunne gi en kostnadsdrivende spiral hvor taperne, i tillegg til aksjonærene i Grieg Seafood, først og fremst er konsumentene av laks.