Tror på 100-lappen i juleuka: – Ikke forbauset om snittet blir på 60 kroner

Nyheter
0

Vil gjøre mer i Norge.

– På kort sikt ser det ut til at det er rikelig med fisk. Andre halvår kommer til å bli et meget godt halvår. Jeg blir ikke forbauset om snittet for hele 2021 blir nær 60 kroner. Det innebærer at nivået må ligge på 65 kroner ut året. Det er ikke usannsynlig, sier daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett Alf-Gøran Knutsen.

– Nå er det varmt om dagen, og det er tidlig varmt i sjøen også. Så det spørs med luseutfordringen. Hvis det blir en lusesesong så gjetter jeg at vi får se 100-lappen for kiloet i juleuka, slik vi hadde for en del år siden, sier Knutsen.

Alf-Gøran Knutsen.

Vil filetere i Norge
– Et av mine mål og plan fremover er å få til noe i Norge. Ikke nødvendigvis det samme vi har gjort i USA med Kvarøy Arctic. Det er ikke bare å kopiere. Det er ganske svært det vi har gjort der.

– Restråstoff må det dras mer nytte av enn i dag. Lage pølser og burgere til markedet i USA er en del av det. Vi sender jo til foredling i Nederland og Tyskland, men vi ønsker jo å ta dette hjem til Norge. 

Kvarøy Kidz er en egen målrettet satsing for å nå barn i USA med budskap om en laks som produseres bærekraftig. Programmet Kvarøy Kidz ble tatt inn i skoler, via et nasjonalt læremiddel system.

–  Det er en hårfin balanse med barn og reklame i Norge. I USA er det litt mindre komplisert. De vurderer også en egen versjon for norske skoler.

Emma Tuven (25) og Lotte Følling (23) overvåker anleggene til Kvarøy Fiskeoppdrett.

Ingen grønnvasking
– Målet mitt er filetering i Norge med egen merkevare. Det er viktig å være synlig i Norge også, sier Knutsen. For Kvarøy Fiskeoppdrett sin del handler ikke dette om volumer.

– Det handler om å bygge opp om historien. Kvarøys målsetting i Norge handler mest om å synliggjøre det vi gjør annerledes, sier han.

– Det gjør oss også mer synlig for myndighetene her hjemme. Mye fremover blir mer og mer styrt av hva folk mener, miljøvernere og myndigheter, sier Knutsen.

– Dette er ikke noe grønnvasking. Vi prøver bare å gjøre vårt beste. Jeg mener vi må komme bort fra denne skyttergravskrigen med enkelte miljøvernere, sier Knutsen.

Hvem sitt tau er dette?
Gjermund Olsen kom opp med ideen om den typiske blå Kvarøyfargen i tauet. Hans bror Håvard Olsen satte den så ut i live.

– Forbrukstauet fra 8-24 millimeter er det vi anser for det som mest kommer på avveie, sier Håvard Olsen.

Så lenge de bestiller i god tid og stort volum har det ingen ekstra kostnad. Tauene leveres av Løvold i Bodø.

Gjermund Olsen hadde ideén til å lage egne tau slik at de som fant det i fjæra kunne levere tilbake.

– Barn og unge i vårt område er oppfordret til å levere vårt tau tilbake til oss om de finner det i sjøen eller fjæra, forteller Gjermund Olsen.

De har kjøpt inn 30 kilometer som utgjør ett års forbruk. Den første som fant tau på avveie var ikke et barn. Det var den tidligere ordføreren som dukket opp på brygga på Indre-Kvarøy med taurestene.

– Det blir en eller annen form for finnerlønn eller noe til de som leverer tilbake våre tau, sier Håvard Olsen.

Store investeringer
Det har vært store investeringer til fornyelse av selskapet de siste par årene. Kvarøy Fiskeoppdrett var også en av de som fikk tilslag i auksjonen i august i fjor. 1.000 tonn til en pris på 218,8 millioner. De deltok i auksjonen mye også for at konsesjonen som ble drevet i samdrift med Lofoten Aqua forsvant over til Mowi.

SKISSE: Arctic Seafarm Langset

Kvarøy Fiskeoppdrett er på eiersiden i Arctic Seafarm. Det er store investering på rundt 600 millioner kroner.

– Den største utfordringen er at vi nå må avvente ny konsesjonsbehandling. Derfor er det er vanskelig å komme et steg videre i forhold til finansiering.

– Det er veldig store kostnader bare i å få detaljprosjekter mye mer slik at vi er kommet til det punkt vi er trygge på gjennomføringsevne og investeringen, sier prosjektleder Gjermund Olsen.

Les også: Slik er veien videre etter konsesjonssmellen.

Gjermund Olsen og Alf-Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett.

– Det er snart på tide med en pause i nye investeringer og prosjekter, sier Knutsen.

Noe gjenstår før de tar den pausen, påpeker Håvard Olsen. Foruten ferdigstillelse av det nye kontorbygget gjenstår lokaliteten Ørnes.

– Lokaliteten skal refortøyes og nye merder før utsett neste vår hvis alt går etter planen, avslutter Olsen.