Tror markedet kan bli enda strammere

Nyheter
541

Tidligere idag kunne iLaks rapportere en laksepris mellom 60 og 70 kroner kiloet. En må helt tilbake til midten av 1980-tallet for å finne maken.

Les også: Lakseprisen sprenger skalaen

«Biomassesituasjonen er utfordrende, ettersom volumet tilgjengelig for høsting de neste seks måneder er betydelig lavere enn det var i fjor. I tillegg kommer ekstreme endring i temperaturen i Norge. Lufttemperaturen har falt 15-20 grader siden slutten av desember, og det er utsikter til at de neste ukene blir veldig kalde. Vi forventer at dette vil ha en negativ innvirkning for tilveksten fra februar av», skriver Nordea-analytker Kolbjørn Giskeødegård i en analyse som distribueres fra meglerbordet til banken fredag ettermiddag.

Lavere sjøtemperaturer
«Etter to ekstremt milde vintre og en mild start på denne vinteren også, stuper lufttemperaturene med 15-20 grader i hele Norge. Med østlige kalde vinder er transport av varmt vann satt på vent og havtemperaturene forventes å falle tilsvarende i de kommende ukene», skriver han videre.

Det vil merkes i merdene ved landets oppdrettsanlegg.

«Vi forventer at lavere sjøtemperaturer vil negativt influere fôrsalg og tilvekst for laksen. Dermed blir tilbudssituasjonen enda strammere i første halvår 2016.»

Ikke dyre

Samtidig som tilbudssiden strammes til og lakseprisene stiger, har lakseaksjene, i likhet med de fleste andre aksjer på børsen, falt tilbake de første dagene av januar. Nordea tror dette er en god kjøpsanledning.

For aksjene er ikke dyre, skal en støtte seg til meglerhusets beregninger, som er basert på laksepriser på langt lavere nivåer enn dagens.

Faktisk omsettes ikke en eneste av børsens lakseaksjer over ti-gangen på EV/EBIT. De prises også på linje med øvrige proteinprodusenter som for eksempel kyllingleverandørene Pilgrim og Tyson Foods.

Illustrasjon: Nordea Markets

Utelukkende kjøp
Det er attraktivt, mener Giskeødegård, som har kjøpsanbefalinger på samtlige fiskeeaksjer han dekker. Størst oppside til kursmål finner han i Grieg Seafood, med 44 prosent. For den ubestridt mest omsatte lakseaksjen, Marine Harvest, er kursmålet satt til 135 kroner.

Grieg Seafood og Marine Harvest er fredag ettermiddag sist omsatt på henholdsvis 29,90 og 114,70 kroner på Oslo Børs.

Illustrasjon: Nordea Markets