Kontali har saumfart selskapsregnskapene til oppdrettselskapene og sliter med å finne alle skattepengene som regjeringen forventer fra fjoråret.
I fjor vedtok et knapt flertall på Stortinget å innføre grunnrenteskatt på havbruk. I år har mange selskaper har brukt mer tid enn vanlig for å levere inn årsregnskapene sine for 2023. Flere har opplyst at de har hatt mye plunder og heft med den nye grunnrenteskatten.
Regjeringen forventer et proveny fra grunnrenteskatten for fjoråret med 3,5 milliarder kroner, etter at produksjonsavgiften er hensyntatt. Nå har Kontali, i forbindelse med utgivelsen av årets utgave av rapporten «The Salmon Farming Industry in Norway», gjennomgått finansregnskapene til oppdrettsselskapene.
De sliter med å finne alle skattepengene som regjeringen opererer med.
– Jeg har lest noter fra oppdrettsselskapenes finansregnskaper i halvannen måned. Bottom line her er at det er jo nesten en milliard mindre enn det som de har brukt i sine beregninger for inntektene med basis i skatteåret 2023, forteller analysesjef Ragnar Nystøyl til iLaks.
Forventningssprik
For tiden arrangerer han og Kontali en seminarserie sammen med KPMG rundt om i landet, der de presenterer rapporten og funnene sine.
Nystøyl understreker at de har tatt en overordnet gjennomgang av selskapenes regnskaper. I tillegg har Kontali også vært i kontakt med enkeltselskaper for å avstemme sine tall, samt innhente supplerende informasjon. Funnene deres avdekker et sprik i forventninger mellom staten og oppdrettsselskapene.
– Dersom staten forventer 3,5 milliarder kroner i netto grunnrenteskatt, så forventer oppdretterne en grunnrenteskatt på 2,5 til 2,75 milliarder, sier Nystøyl.
Selv om Kontali sine tall er om lag en milliard kroner lavere enn de tallene som regjeringen opererer med, er ikke han overrasket.
– Jeg er ikke overrasket over at næringen og myndighetene ikke kommer til samme konklusjon. Men jeg tror samtidig at siste ord ikke er sagt, sier han.
Ulik forståelse av verdiskapning
Analysesjefen tror at en viktig forklaring på at næringen og myndighetene ikke får samme konklusjon bunner i ulik bransjeforståelse.
– Dette er en skatteordning hvor den ekstra skattleggingen skal ilegges overskuddet i sjøfasen, men har truffet en næring som har sin verdiskaping i flere ledd. Og som har vært strukturert på en måte der majoriteten av overskuddet har vært lagt til nettopp matfiskfasen i sjø, sier han, og påpeker:
– I sin beregning av grunnrenteskatt, har nok næringen tilstrebet en annen og riktigere profil av verdiskaping i de ulike leddene i verdikjeden.
Nystøyl mener at funnene deres underbygger en grunnleggende uenighet mellom regjeringen og oppdretterne.
– Og den uenigheten har vi nok visst at ville komme på bordet på et eller annet tidspunkt. Det vil nok komme flere saker der skattemyndighetene vil gjennomgå disse første skattemeldingene for grunnrenteskatt, tror han.
– Det vil overraske meg om de uten videre aksepterer alle disse uten nærmere undersøkelser, som også vil ende i rettssystemet for endelige avgjørelser.
Betalbar grunnrenteskatt
Fremgangsmåten som Kontali har benyttet for å komme frem til tallene sine er at de først å identifisere tre elementer knyttet til oppdretternes grunnrenteskattekostnad.
– Skattekostnaden til grunnrenteskatten består, slik vi forstår det, av tre ting. Det er betalbar grunnrenteskatt, utsatt grunnrenteskatt med midlertidige forskjeller, og så har du implementeringseffekten, opplyser analysesjefen.
Deretter har de isolert et av elementene, betalbar grunnrenteskatt, og summert det for alle selskapene.
– Det nærmeste du kommer et proveny til staten, må vel være betalbar grunnrenteskatt, oppsummerer Nystøyl.
Det er rettet en henvendelse til Finansdepartementet om saken.
– Selskapene har i høst levert inn den første skattemeldingen for grunnrenteskatt på havbruk, for inntektsåret 2023. Skatteoppgjøret for 2023 skal være klart senest 1. desember 2024. Departementet har ingen kommentar til Kontalis anslag på grunnrenteskatt for 2023, uttaler statssekretær Erlend Grimstad (Sp) til iLaks.
Kyst og Fjord omtalte denne saken først.