Trondsen og Øyestad satser på landbasert laks: – En revolusjon

Nyheter
0

Grandiose planer i nord.

På Skittenelv, like nord for Tromsø, har Sift Group bygget sitt første landbaserte oppdrettsanlegg. I lengdestrømrennene svømmer 3.300 laks.

– Dette er disruptivt – en revolusjon, sier fiskeriprofessor Torbjørn Trondsen til Nord24.

75-åringen er blitt gründer. Det har også fiskeribiolog Victor Øyestad. Satsingen skjer gjennom selskapet Sift Group. Tromsøs rikeste, Benedicte Berg Schilbred og Odd Berg Gruppen, er med på eiersiden.

Torbjørn Trondsen. FOTO: Privat

«Det hele ser litt hjemmesnekret ut, både gjenbruk og nytt, men er egentlig en sofistikert «hitech», egenutviklet Petter Smart-løsning. Her er lab, vannfiltrering, ozonrensing, nanoboble-teknologi for oksygenkontroll – og spesialfôr som smaker litt som tørr kattemat. Rommet domineres av store sylinderformede «halv-rør», der vannet sirkulerer, ikke ulikt badelandet på Skittenelv camping i nabolaget,» skriver avisen.

Les også: Skjæran gjenåpner muligheten for å etablere nye RAS-anlegg, men ikke matfiskanlegg på land

Sift Group ble etablert i 2017, og har så langt akkumulert et underskudd på 3,2 millioner kroner.

Nå skal de hente inn 30 millioner kroner for å bygge et kommersielt pilotanlegg, på den ferdigplanerte tomten.

– Vi regner ikke med at det vil bli noe problem å hente mer penger. Vi mangler bare svar på byggesøknaden, så vi kan vi starte, sier styreleder Oddbjørn Eidissen.

Prislappen for fullskala pilotanlegget, med en produksjonskapasitet på 600–700 tonn, er på 80–90 millioner kroner.

Selskapet har nå konsesjon for 20 tonn per år, men dette skal trinnvis økes til hele 30–35.000 tonn laks. Trondsen hevder da at de skal kunne produsere laks til 50-55 kroner kiloet – tilsvarende kostnadene i åpne anlegg i sjø.