Tromsøfirma skal bygge verdens første rødåtefabrikk

Nyheter
2382

Regjeringen besluttet denne uken for å åpne for kommersiell høsting av rødåte, og Calanus i Tromsø starter derfor byggingen av verdens første rødåtefabrikk.

– Det har tatt sin tid. Jeg har jobbet med rødåte siden 2007 og hadde første møte med Fiskeridepartementet i 2009. Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, sier gründer Gunnar Rørstad i Calanus til Dagens Næringsliv.

Gunnar Rørstad. FOTO: Calanus

Selskapet skal bygge en pilotfabrikk på Sortland i Vesterålen.

– Vi bygger pilotfabrikk for en ny industri. Vi har utviklet hele verdikjeden alene. Det blir det første anlegget i sitt slag for bioraffinering av rødåte. Kapasiteten blir 7.000 tonn per år. Vi håper i løpet av en femårsperiode å komme opp i en omsetning på 200 millioner kroner per år, sier Rørstad.

I 2018 solgte Calanus produkter for 70 millioner kroner basert på 7.000 tonn forsøksfiske av rødåte.

Mange fiskere har vært skeptisk til kommersielt fiske etter rødåte. Ifølge fiskeriminister Harald Tom Nesvik åpnes det for begrenset fangst. Totalt lyses det ut ti trålkonsesjoner på til sammen 254.000 tonn rødåte i 2019.

– Vi har nå kunnskaper nok til å kunne åpne for en bærekraftig høsting av rødåte. Det vil legge til rette for ny norsk industri og nye norske arbeidsplasser, sier Nesvik i en pressemelding og fortsetter:

– Jeg har valgt en forsiktig tilnærming i kvotefastsettelsen fordi rødåte er en nøkkelart i økosystemet, særlig i de mest kystnære områdene.

Mads Martinsen, direktør for produktutvikling i Skretting, har tidligere sagt at raudåte kan være blant løsningene for å sikre fremtidig oppdrettsvekst.

– Raudåte, Calanus, er bitte lite krepsdyr, bare et par millimeter langt. En kan ikke se det med det blotte øye. Det er et norsk eventyr, et nordnorsk eventyr. Biomassen av denne karen utgjør mer enn all sjømat vi høster i Norge i dag. Det er kun et selskap som høster av den, et selskap som heter Calanus. Den råvaren har gitt gode resultater for laksen, sa Martinsen.