Troll Systems: Ser stort potensial for sin nisje med plast og robotics i landbaserte og lukkede anlegg

Nyheter
0

Framtida er mer autonom.

Over noen skisser på papir og en laptop står to av eierne i Troll Systems, Tommy Sivertsen og Rune Rørstad. De drøfter hvordan de skal utvikle en pilot for kunde, men ikke minst hva den skal koste. Bodø-selskapet skal bidra i utviklingen av et nytt rensesystem for settefiskanlegg, for en stor produsent innen renseteknologi.

Troll Systems skal produsere plastløsningen som omslutter selve den tekniske og mekaniske løsningen. Potensialet i framtida er stort. Strengere utslippskrav fra myndigheter kan åpne nye og større muligheter for nisjeleverandøren av spesialprodukter i plast.

Tommy Sivertsen og Rune Rørstad vurderer små justeringer i skissen til deler av et renseanlegg for settefisk. (Foto: Steve Hernes)

Enormt potensial
– Vi skal levere en del av det som skal bli en større renseløsning, men alt må bygges av plast, og vi ønsker å bli den foretrukne leverandøren på sikt. Det er kun vårt plastprodukt i polyetylen, HDPE som vil funke i et slikt reaktorformet rensesystem som dette. I framtida vil kanskje alle settefiskanlegg benytte en slik teknologi. Da blir markedet enormt, helt opp mot 60 anlegg, sier en svært optimistisk Rune Rørstad.

Han er gründer, daglig leder og eier 50 prosent av Troll Systems, som holder til i lokaler ute på Burøya utenfor Bodø sentrum. De to andre eierne Tommy Sivertsen og Anders Leiråmo eier 25 prosent hver. Sammen gikk de tre ut av Mørenot ved årsskiftet, og hjem til kjernevirksomheten, det som før het Plastfabrikken. Målet var en ny satsing og spesialisering på utstyr til landbasert oppdrett og lukkede anlegg i sjø.

Nytt navn ble Troll Systems, med tre hovedsatsingsområder. Troll Constructions, der det produseres plastkonstruksjoner for oppdrett og andre næringer. Troll Tools, som leverer ulike verktøy for røktere, og ikke minst satsingen Troll Robotics.

Troll Robotics
Kristina Aasen (25) fra Steigen er prosjektleder innenfor robotics satsingen. Aasen har en master i industriell teknologi fra UiT campus Narvik. Etter en fullført masteroppgave om distribusjon av varer ved hjelp av droner, startet hun hos Troll Systems i mars i år.

Her viser de frem ROV som de bruker i treningen av piloter i Saltstraumen. Fra venstre er Odin Johnsen (18), Eirik H Rørstad (24) og Kristina Aasen (25).

For et par uker siden skrev de kontrakt med Hauge Aqua om å levere vaskerobot til det lukkede anlegget Egget, med potensial om langt flere leveranser etter hvert, ifølge Rørstad. De leverer også utstyr til inspeksjon og vedlikehold hos andre aktører som faktisk produserer matfisk på land, ingen nevnt og ingen glemt, smiler Rørstad lurt.

– Styrken vår er at vi også gjennom vår plastproduksjon kan designe og konstruere skrog og adapter til ROVene spesialtilpasset anleggene de skal operere i. Det kan være slamsuging, dødfisk-håndtering, høytrykksspyling. Plasten er null vekt i vann, og en av de største fordelene er at vi kan utvikle og tilpasse ulike adapter uten at det har unødig stor påvirkning på manøvrerings-egenskapene, sier Rørstad.

Største kunde på Andøya
Største kunde for ROV til landanlegg for matfiskproduksjon er Andfjord Salmon på Andøya. Selv om det ikke er kommet vann og fisk i bassenget der ennå, er det også her store muligheter etter hvert som flere av bassengene ferdigstilles.

– Sist uke kunngjorde Andfjord Salmon at de skal gå i gang med bygging av seks nye basseng. På sikt kan vi kanskje her bli en tjenesteleverandør, fremfor kun å levere utstyr og opplæring, sier Runde Rørstad.

Nede i produksjonslokalene står Kenneth Olsen, som legger siste hånd på verket for dokumentasjon og manualer for utstyret som leveres Andfjord Salmon. 35-åringen fra Moskenes har fortid som mekaniker og laget utstyr som løftere og sløyelinjer til fiskeindustrien, og har en ingeniørutdannelse innen automasjon.

Kenneth Olsen, tekniker hos Troll Systems.

– Jeg syns det er veldig artig å jobbe her, det er jo mye spennende som skjer. Akkurat nå er det systemene for renhold i bassenget til Andfjord Salmon, jeg jobber med. Utstyret er sendt til Andøya allerede, så det er tekniske tegninger og dokumentasjon nå, sier Kenneth Olsen.

Les også: Kontrakt for leveranse av roboter og elektriske arbeidsflåter

Mer autonomi
– Noe spennende vi har på gang er detektering av dødfisk. Vi kan ha 360 graders kamera når vi opererer ROV på bunnen. Da kan den kartlegge hvor den døde fisken samler seg. Utfra dette kan en ta ut nyttig informasjon om hvordan vannstrømmer og lignende kan justeres, for å unngå opphoping, mener Rørstad.

Rørstad tror at flere kunder fremover i større grad ønsker deres produkter levert som en tjeneste, med fjernstyring fra kontrollrommet i Bodø. Et sentralt element i satsningen er iControl. Her trener selskapet opp ROV-piloter for kunder, men iControl kan også levere ROV-pilottimer til kundene, fjernstyrt fra kontrollrommet i Bodø.

– Mye av dette er teknologi som knapt var tilgjengelig for et par år siden. Vi er en av de få som operer i faste geometrier, ved at vi er i lukkede anlegg med faste vegger og bunn. Det kan være rør og tilførsler i karet, disse kan vi legge inn i en geometrisk 3D-modell, som roboten må forholde seg til og unngå konflikter med, sier han.

– Mange i bransjen uttrykker gjerne at de ønsker seg autonome rengjøringsroboter, dette finnes dessverre ikke, men vi er opptatt av å utvikle videre, spesielt på programvaresiden, for å bygge mer automatikk og autonomi inn i robotene våre, avslutter Rune Rørstad.

Rune Rørstad er gründer, medeier og leder i Troll Systems.