Trøbbel for lokomotivet innen landbasert laks kan gi omfattende ringvirkninger

Kommentarer
1572

Alles øyne er rettet mot Atlantic Sapphire.

De følger selskapet med lupe. Ikke bare kundene og konkurrentene, i åpne og lukkede merder. Nei, først og fremst er det leverandørene av RAS-teknologien. Både det selskapet som har levert til Atlantic Sapphire (Billund Aquaculture), men også de øvrige leverandørene av denne type produksjonsanlegg.

For dem er det nemlig av avgjørende betydning at pionerselskapet lykkes i sine grandiose planer. Atlantic Sapphire er det første selskapet som satser tungt på storskala anlegg for produksjon av laks på land.

De har kommet klart lengst. I år sikter de på å slakte 10.000 tonn.

Aslak Berge

En fjerdedel
Med en teoretisk produksjonskapasitet (gitt finansiering og realisering av tre byggetrinn) på 220.000 tonn i 2031 er det bare multinasjonale Pure Salmon, med sine 260.000 tonn, som har større produksjonsplaner.

Sammen står denne duoen bak nesten en fjerdedel av de globale planer om oppdrett av laks på land, viser en industrirapport iLaks lanserte tidligere denne uken.

Les også: De sikter på 20.000 tonn laks på land. Men først vil Bulandet Miljøfisk bli god på postsmolt

Leverandørene av RAS-teknologi rennes ned av etterspørsel. Etterspørselen er vesentlig større enn det det lille knippe av leverandører er i stand til å produsere. Penger er i utgangspunktet ingen hindring, selv om akkurat denne pengetilgangen tiltrekker seg aktører som ikke alltid er like seriøse.

Atlantic Sapphire sitt nye gigantanlegg i Florida. FOTO: Atlantic Sapphire

Å holde det en lover
Samtidig er det slik at det er viktig for RAS-leverandørene at lokomotivet Atlantic Sapphire lykkes. At de makter å levere det de har lovet. Og det leverandørene har lovet. De må kunne produsere laks på land, til riktig kvalitet og kostnad.

Hvis ikke vil markedsinteressen, for både fisken og oppdrettsanleggene, dovne hen. Ikke minst på børsen, hvor forventninger om fremtidig inntjening er fullstendig avgjørende for aksjekurs og muligheter til å tiltrekke seg finansiering.

Les også: – En brøkdel av prosjektene vil bli realisert på grunn av flaskehalser i industrien

Risiko
iLaks rapporterte i forrige uke at det var 20 milliarder kroner i landbasert laks på børs. Onsdag morgen var en milliard av dette tørket bort umiddelbart etter børsåpning.

Det illustrerer risikoen i denne virksomheten.

For det er fortsatt nybrottsarbeid, en teknologi som er uprøvd i storskala. Det poenget er slett ikke speilet i de optimistiske produksjonsplanene om 2,3 millioner tonn laks på land – kun 400.000 tonn mindre enn den globale produksjon i sjø i 2021.