Det var oppdrettsanlegget ved lokaliteten Ospeneset, drevet av Fyllingsnes Fisk, som slet seg under ekstremværet Nina lørdag kveld.
– Det stemmer det, dessverre, sier Arne Herre Staveland til iLaks. Han er produksjonssjef ved Fyllingsnes Fisk.
Les også: Oppdrettsanlegg har slitt seg i Hordaland
Revet i to
Oppdrettslokaliteten Ospeneset ligger nordvest for Sævråsvåg i Lindås kommune.
– Vi hørte rykter via media i går om et anlegg på drift. Vi hadde klare indikasjoner tidlig på at det kunne vært vårt anlegg. Jeg reiste oppover om natten, og fikk hjelp av en lokalkjent ansatt til å kartlegge hvor anlegget var. Vi konstaterte at det var på drift, og kjente igjen anlegget midtfjords, forteller han.
– Cirka klokken 0300 natt til søndag oppdaget vi at anlegget var kommet inn i viken mellom Hosøy og Rødland. Der strandet anlegget. Anlegget så ikke ut til å gjøre noen skade, lå stabilt, og vi fikk en lastebåt med lyskastere som overvåket det resten av natten og morgenen. Utover det har vi fått inn dykkere og kartlagt skaden.
Oppdrettsanlegget ble revet i to i orkankastene på Austfjorden.
– Det må presiseres at det var halve stålanlegget på Ospeneset som slet seg. Halve anlegget står igjen på Ospeneset. På anlegget som står igjen på Ospeneset ble det funnet et mindre hull i overflaten. Det er funnet et større hull i bunnen av noten med fisk som ligger på Hosøy, sier Staveland.
Sannsynligvis rømt fisk
– På den seksjonen som nå står på Hosøy var det vel 60.000 fisk, og vel 35.000 fisk i den seksjonen som står igjen på Ospeneset. Det er sannsyligvis betydelig høyere rømming i anlegget på Hosøy enn i anlegget på Ospeneset.
– Det som er spesielt med fisken i anlegget på Hosøy er at det er triploid FoU-fisk. Det betyr at fisken er steril, og det er derfor utelukket at fisken vil utgjøre en fare for villaks og føre til genetisk påvirkning, sier han videre.
– Det er en veldig spesiell fisk. Det er få som har produsert triploid fisk til den størrelsen, 6,3 kilo. Produksjonen av triploid fisk har gått svært bra, og det har vært et veldig spennende forskningsprosjekt å ta del i. Det er derfor sårt og tragisk at produksjonen skulle ende sånn.
Nytek-godkjent
Staveland er overrasket over at anlegget kunne slite seg, til tross for det voldsomme uværet i helgen.
– Vi har tatt kontakt med sertifiseringsselskapet, anlegget hadde alle godkjenninger klare, og sånne uhell som dette skal ikke kunne skje. Så det er helt uforklarlig for oss at dette kunne skje i et Nytek-godkjent anlegg. Men orkanen var ekstremt kraftig, det var skikkelig heftig der oppe i fjorden.