To dagers slakteuke. Denne følges av en tre dagers uke, før den første hele slakteuken kommer rett inn på nyåret. Alt ligger til rette for en saftig prisoppgang.
– Oppdretterne vil ha 100 til 105 kroner. Det er færre slaktedager neste uke, men det er også et mindre marked, påpeker en trader.
– 3-6 kg på 100 kroner og 6+ på 105 kroner, sier en annen trader til iLaks.
Røyking og avansert foredling er unnagjort i god tid før jul. De neste to ukene domineres fullstendig av ferskmarkedet.
Fakta
Lave volum
– Jeg hører det snakkes om de prisene. Vi kjøper kun det minimale vi trenger, og alt går back-to-back (kjøp med fast avtale om salg – red. anm.). Vi ønsker ikke å sitte igjen med udisponert fisk denne uken, spesielt ikke til disse prisnivåene, sier en eksportør.
– Kundene skal ikke ha så veldig mye fisk, og så prøver noen å få prisen kraftig opp neste uke. Men kundene responderer ikke. Nå skal de plutselig ha prisen opp i 100 kroner. Det er enorm prisforskjell fra kunde til kunde. Noen må ha fersk fisk, selvfølgelig, sier en innkjøper.
– Vi tar bare kunde for kunde egentlig. Vi gidder ikke sitte igjen med for mye fisk neste uke. Jeg tipper 95 til 100 kroner. Vi takket nei til en bil med 3-4 i Bergen, pakket mandag, for 101 kroner, sier han.
Reprise
Andre ser mye høyere priser.
– 3-5 kg 111 kroner og 5+ 116 kroner levert Oslo per nå, men siger videre opp, sier en storoppdretter til iLaks.
Det ligner en reprise fra i fjor. Da steg lakseprisen fra 85 til 115 kroner i årets siste handleuke.
– Bare for 24 timer siden var det få tegn til oppgang. Men så løftet det seg 10-15 kroner på de siste restfisksalgene her, sier en annen oppdretter.
Spredning
Han påpeker at de siste tre ukene har vist bemerkelsesverdig store bevegelser i lakseprisen.
– 82 kroner til 100 kroner og så lavt 80-tall. Og nå var det en som har betalt 120 kroner her, og en som kjøper på 104 kroner. Det er stor spredning. Jeg tror snittet for neste uke er tresifret, men det er vanskelig å si hvor det skal etablere seg.
– Storfisken, som en trodde kanskje ville være en større utfordring, går jo som varmt hvetebrød. Kina skal ha sitt. Folk slakter mye fisk, og tar i bruk helgene, sier han.







