– Trenger enda mer kunnskap om hva lusa konkret innebærer

Nyheter
622

Alt smått er på langt nær godt i sjømatnæringa; det står lakselusa som fremste eksempel på. Og her mener Olafsen at myndighetene har et klart ansvar for å fremskaffe mer kunnskap som kan avklare det som for utenforstående kan synes som faglige uenigheter om de reelle skadevirkninger parasitten har.

– Mitt inntrykk er at både industrien og forvaltningen trenger enda mer kunnskap om hva lusa konkret innebærer for det totale havmiljøet, oppdrettslaksen og villaksen. Det har betydning for innretning av forskning, løsninger og produkt som skal ta norsk havbruk nødvendige skritt videre og det har ikke minst stor betydning for forvaltning av villaksen, sier Olafsen.

Trude Olafsen har i en årrekke vært opptatt av næringas behov og rammebetingelser. Som prosjektleder hos global utstyrsleverandør AKVA group er Olafsen sentral i forretningsideer og valg av strategi som kan bidra til den grunnleggende målsettingen om at norsk sjømatnæring skal vokse.

– Forutsetningene er en lusesituasjon under kontroll og et generelt bilde preget av miljømessig bærekraft, sier Trude Olafsen. Som teknologileverandør har AKVA group på gang en rekke nye framtidsrettede løsninger; det i tett samarbeid med ulike aktører. Perspektivet er globalt og rettet mot ikke bare laks, men et bredt spekter av oppdrettsarter.

– Vi samarbeider med en rekke foretak. Eksempelvis på namdalskysten. Aktørene her er ikke blant de største oppdrettsselskapene, men folkene er flinke og velrennomerte. Miljøet nord i Trøndelag er åpenbart «hands on» og det mangler ikke på gode idéer, sier Olafsen.

To løsninger i dypet …
Dypvannsfôring – AKVA Subsea Feeder – er en av løsningene som er utviklet i Ytre Namdal og testet av tredjepart ved ulike lokaliteter langs kysten. Videre er det etablert et felles selskap, Atlantis Subsea Farming, med SinkabergHansen og Egersund Net for å utvikle nedsenkbare oppdrettsanlegg.

UTVIKLING: Nærøysund Aquaservice ved daglig leder Brynjar Karlsen (i midten) og verkstedleder Per Helge Karlsen (til høyre) har sammen med SinkabergHansen – her ved daglig leder Finn Sinkaberg – vært sentrale i utvikling av fôringssystemet som også AKVA group er med på. (Foto: Tom Lysø).

Målet med Atlantis er fiskevelferd, sikkerhet og produksjonseffektivitet på eksponerte lokaliteter. I forbindelse med det teknologisk svært krevende prosjektet er det søkt seks utviklingskonsesjoner.

Daglig leder Finn Sinkaberg i SinkabergHansen ser det som nødvendig å være deltaker i utvikling av framtidsrettet materiell og bærekraftige løsninger.

– Å bidra aktivt til innovasjon er viktig for vår virksomhet. Ny teknologi og nye måter å drive havbruk på er i kontinuerlig utvikling. Atlantis-prosjektet kan lede til interessante nyvinninger, og for oss er det en opptur å jobbe med anerkjente aktører som AKVA group og Egersund Net, sier Sinkaberg.

For å styrke effektivitet og kontinuitet i egen virksomhet, har SinkabergHansen også tilsatt en koordinator for forskning og utvikling (FoU). Og som AKVA group og Trude Olafsen er Finn Sinkaberg opptatt av avklaring rundt det reelle «fotavtrykket» av lakselus, samtidig som de begge understreker at volumvekst i lakseoppdrett helt og holdent må skje på miljøets betingelser.

«Tar utvidet ansvar»
Olafsen mener det internasjonalt er et ansvar å legge til rette for forutsigbar vekst også i Norge.

– Behovet for å utvikle akvakultur som effektiv matproduksjon er stort. Slik ser vi bidragene fra Namdalskysten og andre regioner som viktig i det store bildet. I et globalt perspektiv har vi ikke råd til annet enn å satse på å ligge i front – vi har på mange måter et moralsk ansvar i å utvikle akvakultur som matproduksjon, framholder prosjektlederen som berømmer miljøet på Namdalskysten for å ta ansvar ut over egen virksomhet.

– I tillegg til å gjøre noe i det store perspektivet, skapes lokale resultat gjennom nye arbeidsplasser og en solid næringsklynge. Det næringa, og Norge trenger, er stabile regionale miljø som kan sørge for verdiskaping og matproduksjon i et svært langt perspektiv, sier prosjektleder Trude Olafsen.

Det er daglig leder Brynjar Karlsen i Nærøysund Aquaservice veldig enig i. Som «liten» aktør med om lag 25 ansatte opplever de samarbeid og utvikling med AKVA group som svært givende.

– Det tenkes spennende og stort, samtidig som det kreves kvalitet og dokumentasjon. Samarbeid som dette tenker vi vil bidra til å sikre variert virksomhet regionalt inn i framtida. AKVA group er ryddige og har blant annet ansatt egne ansatte på tredjepartsprodukt, sier Karlsen hos namdalingene som har vært med å utvikle et system for dypvannsfôring i merd.

BOBLE I HAVET: Atlantis Subsea Farming er et aktuelt prosjekt som AKVA group er i samarbeid med SinkabergHansen og Egersund Net om. Et eksempel på nye løsninger med mål om å ta næringa viktige skritt videre. (Illustrasjon: Atlantis Subsea Farming AS).