Tredje uke på rad med prisstigning

Nyheter
1826

Fridagene i mai demper utbudet av laks. Men etterspørselen stopper ikke opp.

– Vi har vært gjennom en uke der det har vært en kraftig justering av kroner mot annen valuta og kjøpsprisen for neste uke påvirkes av den psykologiske hendelsen at det er 17. mai neste uke, sier en laksetrader til iLaks.

Det betyr én redusert slaktedag, noe som trolig påvirker utbudet av fisk. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Disponibelt
Summen av industrikildene iLaks har snakket med fredag skisserer følgende laksepriser for levering neste uke:

  • 2-3 kilo 65-66 kroner
  • 3-4 kilo 70-72 kroner
  • 4-5 kilo 71-73 kroner
  • 5-6 kilo 72-74 kroner
  • 6+ kilo 74-75-77 kroner

– Det blir slaktet en del mindre fisk. Utbudet av den største fisken går nedover selv om det var disponibelt en del sånn fisk i Oslo idag. Flymarkedet, i alle fall vestover, går ikke for dette her, men østover kan det se ut til at de grunnet redusert utbud vil muligens måtte betale høyere pris enn sist fredag.

Det betyr en ny uke med prisløft.

– De er litt opp, sier traderen om prisene. – Det er en ubalanse mellom det markedet hadde forventet og det som blir realitetene når tingene først går seg til. Så vi er litt forvirret, men mai kommer sikkert til å bli en forholdsvis spesiell måned på denne våren her.

Frustrerte eksportører

– Det stemmer bra med det intervallet vi sitter og jobber med, sier en annen kilde. – Jeg har hørt høyere, men ikke lavere priser enn det du sier. Det stemmer rimelig bra.

– Det er en liten prisoppgang, selv om vi har hatt en relativt tung uke, så går det oppover. Lite fisk, forklarer han.

Men ikke alle er enige om at det blir prisløft.

– Mye stabilt. Det er nok det, sier en annen eksportør.

– Det er en del fisk i Oslo idag som er ledig. Men det er veldig vanskelig å få det igjen. Eksportørene betaler for å selge fisk. Det har vi gjort de siste to måneder. Vi sender ut sjekker på 30.000 kroner bilen. Det er jo litt trist. Det billigste vi kan gjøre idag er å la være, mener han.