Firda Seafood Group utvider aktiviteten ved selskapets pakkeri Martin E Birknes Eftf på Byrknesøy.
Som en betydelig produsent av Fjord Ørret i Norge satser Firda Seafood Group på etablering av nytt mottaksanlegg, ny filetfabrikk, ny innfrysingslinje og fryselager på Byrknesøy i Gulen kommune.
Mottaksanlegget for bløgget fisk vil være et av de første i sitt slag i Norge og vil ha en mottakskapasitet på 250 tonn i RSW kjøletanker.
«Vi foretar denne investeringen fordi vi mener innhøsting av oppdrettsfisk i fremtiden vil skje ved not ute på oppdrettsanleggene. Dette tiltaket vil ha en rekke fortrinn knyttet til kvalitet og fiskevelferd, og en vil langt på vei kunne eliminere smitterisiko ved transport av levende fisk fra oppdrettsanlegg til slakteri. Samtidig vurderer vi det slik at vi kan oppnå en bedret kvalitet på sluttproduktet ved at en gjennom denne metoden reduserer håndtering og stress frem til slakt,» heter det i en pressemelding fra Firda.
Filetfabrikk Filetfabrikken vil i første omgang fokusere på produksjon av prerigor filet, og vil ha en daglig kapasitet på 50 tonn ferdig filet.
«Firda Seafood Group ønsker at en større del av verdiskapningen i produksjonen skal skje på Byrknesøy ved å øke bearbeidingsgraden av selskapets produksjon. Samtidig opplever vi en stadig økende etterspørsel fra våre internasjonale kunder for filet produkter direkte ut i markedet. Foruten den lokale effekten av økt sysselsetting og verdiskaping anlegget vil bidra med, så vil tiltaket gi en betydelig miljømessig og transportmessig gevinst ved at tiltaket reduserer volumet fra hel fisk til filet med nærmere 40 prosent.»
For å ivareta de store asiatiske markedene med høykvalitets fryseprodukter og for å øke kapasiteten fra dagens nivå vil det bli det investert i en «online fryse og pakkelinje» med en innfrysningskapasitet på 125 tonn i døgnet. For å avdempe de sesongmessige variasjonene i produksjonen vil det i tilknytting til dette anlegget bli investert i nytt fryselager hvor første byggetrinn gir en lagerkapasitet på 1.500 tonn, filet og helfisk. Firda Seafood Group ser på dette tiltaket som en fremtidsrettet og riktig løsning i et perspektiv der eksport av store volum sjømat til oversjøiske marked, vil måtte fokusere på å frakte høykvalitets fryseprodukt sjøveien.
«For oss er dette som en bursdagsgave til vårt datterselskap Martin E Birknes Eftf, som er et lokalt sjømat selskap som fyller 100 år i år. Gjennom disse investeringene sikrer vi eksisterende arbeidsplasser, og regner med å måtte øke staben med ytterligere 20-30 ansatte som er et betydelig løft i et øysamfunn med cirka 600 innbyggere,» fremgår det av pressemeldingen.
Tomtearealet er allerede ferdig opparbeidet, og går alt etter plan vil byggearbeidene kunne starte i månedsskiftet Januar/februar 2020, med en forventet oppstart av de nye linjene innen utgang august 2020.