Transporten fra Afrika-kysten til Møre tok over tre uker. Snart kaster fartøyet seg inn i lusekampen

Nyheter
3698

Havfiskeveteranene Beitveit går tungt inn i laks og avlusing, og har innledet samarbeid med utstyrsleverandøren SkaMik.

Rederiet på Sunnmøre har nemlig investert i det 58 meter lange fartøyet «Sea Liberty 1», som fra juni av skal gjøre avlusing for Lerøy Midt.

Fartøyet kom til Norge fra Dakar rett før koronakrisen inntraff, og umiddelbart ble det startet videre ombygging og oppgradering ved Myklebust verft i Gursken. Transporten fra Afrika-kysten til Møre tok 25 døgn.

Fartøyet «Sea Liberty 1» er tidligere PSV (Platform Supply Vessel), med system for dynamisk posisjonering og dieselelektrisk framdrift. Videre har båten tre azimuter til framdrift og to trustere framme, som gjør den særs manøvreringsdyktig. Tanken bak et så stort og kapabelt fartøy er innretting også mot offshore lakseanlegg.

– Vi satser betydelig
Det er gjennom selskapet Breitveit Holding at de erfarne fiskerbrødrene Kenneth og Ronny Beitveit nå satser på havbruksservice. «Sea Liberty 1» blir rigget med SkaMik 1.5. Konkret har samarbeidet mellom Beitveit og SkaMik også ledet til at utstyrsprodusenten vil bruke «Sea Liberty 1» som testplattform ved videre utvikling av teknologi for mekanisk avlusing.

– Havbruksservice har potensial. Med vekt på bærekraft og kvalitet satser vi betydelig. Skipet, arbeidsplattformen, er bare ti år gammelt, godt utrustet og med dieselelektrisk framdrift. Det siste er et viktig element, samtidig som vi installerer det mange i bransjen anser som mest effektive og fleksible systemet for mekanisk medikamentfri avlusing, sier daglig leder Kenneth Beitveit.

I planleggingsfasen ble investering i ulike system grundig vurdert. Beitveit sier de valgte SkaMik på grunn av faktorer. Resultat, fiskevelferd, anvendte løsninger og ikke minst oppfølging og veiledning talte med.

– SkaMik fulgte opp våre intensjoner og ønsker på en tillitsvekkende måte. Miljøvennlig og effektiv avlusing er en sammensatt oppgave som ikke bare krever det beste materiellet, men ikke minst at personellet vet hva de driver med. Og hele tiden evner å gjøre nødvendige justeringer underveis i operasjonene, framholder Beitveit.

Imponert
Ved Myklebust verft installeres og tilpasses nå det siste utstyret for å klargjøre «Sea Liberty 1». Nødvendige pumper, kraner og annet utstyr kommer på plass. Selskapet har ansatt tolv norske sjøfolk som fra juni måned via skiftordning skal holde avlusingsenheten kontinuerlig i drift for oppdragsgiver Lerøy Midt.

Daglig leder Geir Skarstad i SkaMik er imponert over den systematiske tilnærmingen som brødrene Beitveit følger inn mot det for dem nye fagfeltet.

– Erfaring med fartøyhåndtering og tradisjonelt fiske har de tonnevis av. Samtidig er bærekraftig medikamentfri avlusing et fagområde som betinger spesiell kompetanse. Da er det for oss spesielt interessant å bli engasjert helt fra start i et så vidt ambisiøst prosjekt, sier Skarstad.

Med «Sea Liberty 1» tar Kenneth Beitveit (i midten) et solid skritt inn i avlusing og havbruksservice. Daglig leder Geir Skarstad (til venstre) og prosjektleder Helge Brendryen i SkaMik har forventninger til videre utvikling i samarbeid med den nye aktøren Beitveit Holding. FOTO: Privat