En rekke elver i Sør- og Midt-Norge er hardt rammet av den usedvanlig tørre sommeren. Flere av dem opplever høy fiskedødelighet.
I øvre del av Gaula har det ikke blitt målt så lav vannstand siden måler ble satt opp i Eggafossen på 40-tallet.
– Det er en veldig, veldig spesiell sesong. Jeg har aldri vært borti liknende. Jeg håper jeg ikke får oppleve det igjen, sier daglig leder for Gaula fiskeforvaltning, Torstein Rognes, til Adressa.
Helt tørre
Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Trøndelag har aldri sett slike tilstander som rundt Verdalsvassdraget for tiden. Han har plukket opp døde sjøørreter på grunn av manglende vann og høye temperaturer.
– Flere sjøørretbekker er helt tørre. Det har jeg ikke opplevd før i mine 40 år som fiskeforvalter. Hvis det ikke blir regn i løpet av de kommende par ukene, blir det krise.
Laksen har det heller ikke bra. Når det er så lite vann i elvene, blir laksen stående i kulpene og kan få problemer. Hvis vanntemperaturen går over 20 plussgrader, vil den få åndedrettsproblemer og kan dø, sier Rikstad.
De siste ukene har leder i Levangerelva grunneierlag Torstein Dahlen kunnet gå tørrskodd over Levangerelva. Der det skulle ha rent flust med vann, ligger berg opp i dagen.
Blir kokt
Også på sørvestlandet rammes laks og ørret av tørke.
– Det er krise for småfisken i Hellelandsvassdraget, sier Ståle Svalestad, leder i Eigersund og Helleland Elveeigarlag til Dalane Tidende.
– Det finnes ikke tilsig til elva, og hele elveløpet har tørket ut. Dette er krise for smådyr og fisk i vassdraget. Sola varmer opp vannet i pyttene slik at fisk og smådyr blir kokt, sier han.
Svalestad frykter at tørken vil få konsekvenser for kommende fiskesesonger.
– Kanskje vil småfisk fra en hel, eller til og med kanskje to, generasjoner, gå tapt, sier han.
Ifølge Jærbladet fløt et tjuetalls laks og ørret med buken i været ved broen som går fra Refsnes til Nærland over Salteånå. Rådgiver Annette Fosså ved Fylkesmannen i Rogaland sier at fiskedøden antakelig har sammenheng med det varme været og tørken.
– Det er nok et resultat av at det er så lite vann og oksygen i elvene, sier hun.
Ifølge Fosså viser fisken typiske tegn på oksygensvikt, med åpen munn og gjellelokk som står litt ut.
– Hydrologene hos NVE sier at langs jærvassdragene generelt viser målinger at vannstanden er 20-25 prosent av alminnelig lavvannføring. Det er verdien som angir den lavest mulige gjennomsnittlige verdien for at organismer kan overleve over lengst mulig tid. Blir det lavere enn det, kan det bli kritisk for fisk og annet biologisk mangfold, sier Fosså og legger til at de også har fått et par tips om fiskedød fra fylkeskommunen.
Hun frykter at hele årsklasser av fisk skal gå tapt dersom værsituasjonen ikke endrer seg.