I fjerde kvartal 2015 oppnådde Lerøy Seafood Group (LSG) et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 353 millioner kroner mot 435 millioner kroner i samme periode i 2014. Det tilsvarer et driftsresultat før biomassejustering per kg på 8,5 kroner mot 10,2 kroner på samme tid i fjor.
– Prisutviklingen for atlantisk laks var svært sterk mot slutten av fjerde kvartal, og dette gav et høyere resultat for kvartalet enn vi forventet. Samtidig er det spesielt to faktorer som har påvirket konsernets inntjening negativt i kvartalet. Det ene er de vedvarende politiske handelshindringene rundt import av ørret til Russland som har påvirket prisoppnåelsen for ørret negativt. Det andre er forsert utslakting av laks i Midt-Norge som har påvirket både kost og prisoppnåelse på laks negativt, sier konsernsjef Henning Beltestad i en børsmelding.
Aurora i tet
Lerøy Seafood Group rapporterer en omsetning på 3.564 millioner kroner i fjerde kvartal. Konsernets resultat før skatt og før verdijustering av biomasse ble på 335 millioner kroner. Selskapet høstet 41.697 tonn sløyd laks og ørret i perioden.
I fjerde kvartal 2015 oppnådde Lerøy Aurora en operasjonell EBIT på 17,4 kroner per kg. For samme periode rapporterer Lerøy Midt og Lerøy Sjøtroll EBIT per kg på henholdsvis 3,2 og -0,5 kroner.
– Prisen på laks og ørret har variert uvanlig mye gjennom kvartalet, og det har også i dette kvartalet vært store prisforskjeller mellom ulike størrelser av laks. Dette, i kombinasjon med forsert utslakt av laks, resulterte i en lavere prisoppnåelse i fjerde kvartal da 40 prosent av periodens slaktevolum ble høstet i oktober. Uttakskostnadene er ekstraordinært høye, men konsernet har iverksatt en rekke tiltak og investeringer som vil redusere tilvirkningskostnaden for laks og ørret, forteller Beltestad.
– For 2016 har konsernet økt tilgang til egenprodusert rensefisk, samt mer kunnskap og erfaring i bruken av denne. Videre har konsernet betydelig økt sin tilgang på store brønnbåter og utstyr for mekanisk rensing. Vi har store
forventninger til at tiltakene som er iverksatt vil gi resultater allerede i 2016, legger han til.
Positiv utvikling
– Segment VAP fortsetter sin positive utvikling. Det er en god underliggende utvikling i segmentet. Men, det er fortsatt rom for betydelige forbedringer, herunder bedret kapasitetsutnyttelse i flere av enhetene, fortsetter Beltestad.
– Segment Salg og Distribusjon har en sentral oppgave i å drive etterspørselen etter sjømat i form av nye produkter og nye markeder. Segmentet omsetter ikke bare egenprodusert laks og ørret, men har en betydelig aktivitet i
samarbeid med tredjepart. Vi ser at dette sikrer konsernet en stor produktbredde innenfor sjømatkategorien.
– Vi er fornøyd med at segment Salg og Distribusjon også i fjerde kvartal kan vise til en økende omsetning og økt driftsmargin. Det er også positivt å se at det er potensiale for videre utvikling i segmentet, legger han til. Det er fortsatt mye ubenyttet kapasitet i flere «fish-cuts» og vi ser et stort potensiale for å øke aktiviteten og inntjeningen innenfor denne delen av verdikjeden i årene som kommer, sier Beltestad.
Lusekamp
Lerøy har investert mye i bruk av rensefisk. Konsernet ser gode effekter av rensefisk der denne har fått virke, men som tidligere kommunisert vil ikke konsernet være fullt ut dekket med rensefisk før i 2016. Konsernet er også ydmyk for at oppdrett av rognkjeks er i oppstartsfasen, og at det vil komme forbedringer i både produksjon og bruk av rognkjeks som gradvis vil gi positive effekter i produksjonen av laks og ørret. Rensefisk er et viktig verktøy, men det kreves også andre verktøy for å optimalisere produksjonen. Her kan det nevnes mekanisk rensing og ferskvannsbehandling. I 2016 vil konsernet få tilgang til betydelig mer brønnbåtkapasitet som øker kapasiteten til å gjennomføre ferskvannsbehandling, samt betydelig større kapasitet for mekanisk rensing.
I 2015 var konsernet i en overgangsfase med ekstraordinært høye direkte og indirekte behandlingskostnader sammen med store kostnader til forebygging. Kostnader til forebygging vil øke i 2016, men konsernet har et klart mål om å redusere antall behandlinger og derigjennom redusere direkte og ikke minst indirekte behandlingskostnader i 2016.
Svak krone
Kronesvekkelsen er positiv for prisrealiseringen på laks, men gir også, alt annet likt, økte fôrpriser. Per i dag er beste estimat at fôrkostnaden på fisk høstet i 2016 vil øke sammenlignet med 2015, men styret ser potensiale i kostnadsreduksjon på andre områder i løpet av 2016.
Per i dag estimerer analysefirmaet Kontali at utbudet av norsk laks vil falle i 2016. Det har da ikke vært vekst i norsk produksjon siden 2012. Med dagens politiske rammeverk er det heller ikke utsikter til vekst i et mellomlangt
perspektiv. Det er viktig at næring og politiske premissgivere gjør sitt aller beste for å sikre næringen sitt potensiale til varig økt verdiskapning og økt sysselsetting. Det er avgjørende viktig at Lerøy og næringen løser de utfordringer vi står overfor, men det er også avgjørende viktig at det vises politisk vilje, både lokalt og nasjonalt, til langsiktighet i beslutninger og utvikling av rammeverk for at næringen skal kunne ta ut sitt store potensiale. Norske myndigheters hurtige respons på næringens behov for implementering av midlertidig vekst i MTB for ørret, som følge av omtalte handelshindringer, er svært positivt for verdiskapningen og muliggjør kontinuitet i sysselsetting, skriver Lerøy i børsmeldingen.
For 2016 forventer konsernet i dag et høstet volum på 183.000 tonn inkludert andel av LSG sitt volum fra tilknyttede selskaper.
Ledelsen og styret forventer i dag, med bakgrunn i potensialet for bedre produktivitet og de gode markedsutsiktene, at konsernets resultat i 2016 blir bedre enn resultatoppnåelsen i 2015.