To Rostein-båter feiret 17. mai i russisk farvann

Nyheter
0

Utradisjonell feiring av Norges nasjonaldag.

Mens «Ro Fortune» startet grunnlovsdagen på vei ut av den tungt militariserte fjordarmen Ura Guba, var «Ro Venture» på vei inn. 82 meter lange «Ro Fortune» hadde akkurat levert smolt til oppdrettskunden Russian Aquaculture. Søsterskipet «Ro Venture» var på vei til Ura Guba i samme ærend.

Kilde: Marine Traffic

De to Rostein-eide brønnbåtene passerte hverandre like utenfor Poluostrov Rybatsjij, eller Fiskerihalvøya som den heter på norsk.

Nøkkelrolle
Brønnbåtrederiet Rostein spiller en nøkkelrolle i å forsyne oppdretterne Russian Aquaculture og Russian Salmon med smolt, som de ikke har egenproduksjon av i hjemlandet.

Les også: – Dagens situasjon er krevjande på mange måtar, også etisk

Smoltfrakten er svært kontroversiell, av mange grunner.

Etter at Russland gikk til angrep på nabolandet Ukraina i vinter, har en lang rekke multinasjonale selskaper, som McDonalds, IKEA og Heineken, trukket seg ut av Russland.

Russland har siden august 2014 hatt importforbud for norsk laks, og jobber iherdig med å bygge opp sin egen oppdrettsindustri – i konkurranse med Norge.

Kilde: Marine Traffic

Politisk
Rosteins konkurrent Sølvtrans har kuttet ut de lukrative fraktavtalene til Russland.

Les også: Krigsprofitt fra frakt av smolt og fôr til Russland følger norsk shipping-tradisjon

De russiske lakseoppdrettsanleggene er lokalisert i de topphemmelige fjordene vest for Murmansk, kontrollert av Nordflåten. Her kan ikke hvem som helst drive næringsvirksomhet. Hovedaksjonær i Russian Aquaculture, familien Vorobyev, er et politisk dynasti med sterke bånd til forsvarsminister Sergey Shoigu.

iLaks har kontaktet Rostein for utfyllende kommentarer til den pågående smoltfrakten. Hevendelsene har ikke blitt returnert.