To av tre utviklingstillatelser for lukket anlegg: – I beste fall kan luseproblemet for denne type enheter elimineres

Nyheter
1810

Fiskeridirektoratet gir Fishglobe tilsagn om to utviklingstillatelser på 780 tonn maksimalt tillatt biomasse (MTB) hver, totalt 1560 tonn MTB.

Det var i august 2017 at Fishglobe søkte om tre utviklingstillatelser for sitt konsept Fishglobe V6, som er en globeformet, lukket, flytende produksjonsenhet for oppdrett av fisk. Enheten vil være et fullskala matfiskanlegg i motsetning til postsmoltanlegget Fishglobe V5, som i fjor sommer ble løftet til sjø og ble fylt med 200.000 fisk før jul.

I september i 2018 fikk selskapet beskjed om at konseptet falt innenfor ordningen. I august i fjor fattet Fiskeridirektoratet delvis avslag på søknaden, og opplyste at man ville gå videre med behandling av søknaden oppad begrenset til to tillatelser på 780 tonn. Dette vedtaket ble ikke påklaget.

Lusefritt
Nå har altså konseptet fått to utviklingstillatelser. Fiskeridirektoratet skriver i sin vurdering at Fishglobe V6, dersom det realiseres på den måte som er beskrevet i søknaden, vil kunne føre til vesentlig mindre lusepåslag på laksen.

«I beste fall kan luseproblemet for denne type enheter elimineres. Prosjektet vil på denne måten kunne bidra til å løse næringens utfordringer med lakselus.», heter det blant annet i vedtaksbrevet.

Fiskeridirektoratet mener videre at Fishglobe har sannsynliggjort at det omsøkte konseptet vil ha lavere risiko for rømming og dermed vil være mer rømningssikkert enn dagens tradisjonelle merdoppdrett.

Videre poengteres det at Fishglobe V6 kan bidra til å løse næringens arealutfordringer ved at det kan ligge på lokaliteter som er vurdert til ikke å være egnet for drift av konvensjonelle oppdrettsanlegg.

«Betydelig innovasjon»
Fiskeridirektoratet gjør også i sitt vedtak sammenlikninger med eksisterende anlegg. Her trekker direktoratet frem Neptun, Preline Fishfarming Systems sine konsept, AkvaDesign sine konsept, Ecomerden sine konsept og Fishfarming Innovation sin betongmerd.

Ifølge Fiskeridirektoratet har Fishglobe V6 har tilstrekkelig nyhetsverdi og «innebærer vesentlige forbedringer sammenlignet med eksisterende lukkede og semi-lukkede anlegg, herunder også tidligere versjoner av konseptet.»

Fiskeridirektoratet mener også at Fishglobe i tilstrekkelig grad har godtgjort at konseptet vil være både konstruksjonsmessig og driftsmessig realiserbart. Dette med bakgrunn i at Fishglobe V5 er godt dokumentert, og at V6 skal bygge på erfaringer fra V5. I tillegg vises til til at V5 er under uttesting med fisk, og at dette vil gi vesentlige erfaringer som senere skal benyttes i arbeidet med V6.

«Samlet sett vurderer Fiskeridirektoratet at Fishglobe V6 oppfyller kriteriet om «betydelig innovasjon.»

193 millioner kroner
Ifølge vedtaksbrevet er samlet investeringskostnader for V6 på 193,3 millioner kroner – opp fra opprinnelig 79 millioner kroner. Grunnen til at anslåtte kostnader har økt skyldes ifølge Fishglobe erfaringene med Fishglobe V5, der kostnaden har blitt vesentlig høyere enn estimert.

«Det er også opplyst at deler av kostnadsøkningen er knyttet til designendringer som har økt robustheten i FishGLOBE V6», heter det i vedtaksbrevet.

Fiskeridirektoratet mener kostnadsøkningen er godt begrunnet, og kommet fram til at konseptet innebærer «betydelige investeringer».