Tjener veldig godt på å selge tjenester til havbruksnæringen

Nyheter
1304

Noen av nisjeleverandørene gjør det veldig skarpt. Havbrukstjenesten, som selger konsulent-, fiskehelse- og miljø- og tekniske tjenester til havbruksnæringen, omsatte i 2013 for 19 millioner og tjente 5,4 millioner kroner på driften. Det gir en margin på 28,5 prosent.

NYTT OMRÅDE
-I 2013 satset vi på et nytt forretningsområde. Vi investerte i båter og startet å selge miljøtjenester til havbruksnæringen, eksempelvis MOM B- og C-prøver, beretter Roger Sørensen, som er daglig leder Havbrukstjenesten til iLaks. Selskapet har hovedkontor på Sistranda i Frøya kommune. MOM-undersøkelser er miljøundersøkelser av havbunnen ved oppdrettsanleggene. Disse undersøkelsene avgjør hvor miljøpåvirket lokaliteten. Også dette er en av mange lovpålagte oppgaver havbruksnæringen må forholde seg til.

I år har selskapet fusjonert med Ranheim-bedriften Marine Bunndyr As, men Sørensen spår at 2014 blir et noe svakere år enn 2013.

-Vi tjener mest penger på miljøundersøkelser. Arbeidet vi gjør på fiskehelseområdet går i null, sier Sørensen.

STORE OG SMÅ
Vår liste av selskap består i hovedsak (målt i omsetning) av selskap som selger varer til havbruksnæringen, men vi har også med en del selskaper som selger tjenester. Det er derfor ikke lett å sammenligne selskapene på vår liste.

Blant de største selskapene varierte resultatene veldig mye. Ocea Gruppen, som har Ocea As i Norge samt virksomhet i Chile og Skottland, rapporterte store underskudd på konsernnivå, men greie overskudd i Norge. Ocea konkurrerer med Akva Group blant annet om å selge fôringsflåter. Akva Group lå ved halvårsskiftet an til et godt år. Da var omsetningen nær 120 millioner kroner høgere enn i 2012, men resultatet var bare marginalt bedre.

ØKER: Akva Grup passerer trolig en milliard kroner i omsetning i år. Selskapet vokser blant annet på å selge resirkuleringsteknologi til landbasert oppdrett. Foto: AKVA GROUP

LES MER: AKVA GROUP HAR FULLE ORDREBØKER

LES MER: OCEA GJØR DET BETRE

LES MER: MAREL VANT PRIS

(LES MER UNDER TABELLEN)

[table id=8 /]

DYKKING
Flere av selskapene som leverer gode marginer, er dykkerselskaper. De tilbyr undervannsinspeksjoner både med undervannsfarkoster (ROV) og med mennesker. Myndighetspålagte undersøkelser har gitt dykkerfirmaene et løft de siste årene. For eksempel skal nøter og fortøyninger inspiseres før det settes fisk i dem. Dette er et krav for å få anleggssertifikat. Marinus Aquaservice, Ryfylke Dykk Drift og Arctic Dive leverte alle driftsmarginer på 19 prosent eller bedre i fjor. Marinus Aquaservice hadde en margin på 22,7 prosent.

-Vi har tre båter i drift i dag og får snart levert vår fjerde. Den er for øvrig nesten kvadratisk, den er 12 meter bred og 14,99 meter lang, sier daglig leder i Marinus Aquaservice, Dave Ole Eidet til iLaks.

Han sier næringen særlig etterspør ROV-tjenester. Det vil si tjenester der undervannsfarkoster inspiserer nøter og fortøyninger ved oppdrettsanleggene. Men det er også oppdrag knyttet til spyling av nøtene under vann samt andre serviceoppdrag for havbruksnæringen.

-Vi har «plenty» å gjøre og har nesten utelukkende oppdrag for én kunde, Bremnes. En del av oppdragene er faste oppdrag, eksempelvis inspeksjon av nøtene annen hver måned, sier Eidet.

Han sier at selskapet i det siste også har fått en del oppdrag fra bedrifter utenom havbruksnæringen.

Tunge investeringer i ROV-er og båter gjør at Eidet ikke tror at 2014 blir et like godt år som 2013.

 

VOKSER MYE
Lerow ble en av vekstvinnerne i dette segmentet av bedrifter. Selskapet satser blant annet på å drive service overfor tare-oppdrettere.

– Taredyrking vil bli en fremtidig raskt voksende næring selvstendig, samt at den vil bli integrert i en eller annen form i eksisterende havbruksnæring, sa daglig leder Hallgeir Ivan Bremnes til iLaks tidligere i år.

LES MER: LEROW DOBLET UNDER VANN

Sertifiseringsselskapet Noomas Sertifisering har hatt en imponerende vekst over tid. I perioden 2009-2013 økte omsetningen fra 9,2 til nesten 25 millioner kroner. Det gir en samlet vekst på 171 prosent, eller 34,2 prosent per år. Selskapet er tuftet på lovbestemte oppgaver. Myndighetene krever at oppdretterne har gyldige sertifikater til sine anlegg. Det har åpnet opp for egne sertifiseringsselskaper.

-Noomas Sertifisering ble stiftet samme dag som Nytek-forskriften trådte i kraft, 1. april 2004. Vi har cirka 15 årsverk og er til stede i alle norske oppdrettsregioner. Vi er i samtaler om å etablere oss også på Shetland og i Aberdeen i Skottland, sier Jon-Terje Lepsøy i selskapet til iLaks. Tidligere i år åpnet selskapet kontor i Alta, hvor blant annet tre børsnoterte selskap (NRS, Grieg og Cermaq) har etablert seg under samme tak.

-Hele vår strategi baserer seg på at vi skal vokse sammen med havbruksnæringen. Det betyr at der oppdretterne samler seg, der skal også vi være til stede, sier Lepsøy.

-Hvor er dere om 10 år?

-Jeg håper du kan stille meg det spørsmålet om 10 år. Vi budsjetterer med 15 prosent vekst og 15 prosent i resultat. Jeg hadde ikke trodd at selskapet skulle bli så stort som det har blitt da vi etablerte oss i 2004.

15 prosent vekst fra dagens nivå i 10 år tilsvarer en omsetning i 2022 på 87 millioner kroner og et resultat på 15 millioner kroner. I fjor leverte selskapet en margin 25 prosent.

I fjor leverte selskapet et overskudd før skatt 6,5 millioner kroner, som gir en margin før skatt på attraktive 27,8 prosent.

UTE PÅ JOBB: Noomas ute på jobb. Foto: NOOMAS SERTIFISERING

Jon-Terje Lepsøy understreker overfor iLaks at veksten er organisk. Lepsøy er godt fornøyd med resultatene til selskapet.

-Vi selger kognitive tjenester – kunnskap. Jeg trodde ikke at selskapet skulle utvikle seg slik da vi startet opp i 2004, sier Lepsøy.
-Hvordan er drømmemedarbeideren din?

-Vi har tre kriterier når vi rekrutterer. For det første har vi akademiske krav. Mange hos oss er ingeniører eller har annen akademisk bakgrunn. For det andre har vi erfaringsmessige krav. Vi ønsker å ha medarbeidere som kan oppdrettsnæringen godt, gjerne medarbeidere som har møtt litt vind og vær fra merdkanten. For det tredje ønsker vi at medarbeiderne har en god personlighet. Vi liker best de kandidatene som først skaffer seg den praktiske erfaringene, deretter den akademiske, sier Lepsøy.

-Praktikere foran teoretikere?

-Nei, egentlig ikke. Vi ønsker å kople den skeptiske analytikeren med den praktiske optimisten.

Noomas håper at selskapet snart skal kunne tilby en ny tjeneste: ASC-sertifisering. ASC er forkortelsen Aquaculture Stewardship Council. I dag har bare DNV (Det norske veritas) denne sertifiseringen i Norge. I slutten av denne måneden skal selskapet ha en «review». Dersom selskapet passerer denne testen kan selskapet bli godkjent som ASC-sertifiserer i løpet av året.