Tirsdag starter rettssaken mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen

Nyheter
506

Risikerer inntil tolv års fengsel.

Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge enslige asylsøkere ved å gi inntrykk av at han kunne gi og frata dem statsborgerskap. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2011 til 2017.

Tiltalen ble tatt ut i november i fjor.

Ludvigsen var fiskeriminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2005. Han var også fylkesmann i Troms fra 2006 til 2014. Aktoratet mener at Ludvigsen, under hans tid som fylkesmann, aktivt oppsøkte institusjoner som var underlagt Fylkesmannens tilsyn.

– Vi mener det er en direkte sammenheng mellom overmaktsforholdet og den seksuelle omgangen. Enhver person kan ikke oppsøke unge asylsøkere på institusjoner, har statsadvokat Tor Børge Nordmo uttalt, ifølge VG.

Gunhild Bergan er bistandsadvokat for en 25-åring, som ifølge tiltalen skal ha hatt et forhold til Ludvigsen fra sommeren 2011 og frem til november 2017.

– Han gruer seg til rettssaken og har det veldig vanskelig. Det er en stor påkjenning for ham å måtte møte i retten og forklare seg om dette, sier Bergan.

Det er de tre fornærmede mennene som skal forklare seg først.

Selv avviser Ludvigsen alle anklager og nekter straffeskyld, men vil ikke benekte under rettssaken å ha kjent de tre unge asylsøkere.

– Han har hatt et stort engasjement gjennom mange år, og så opplever han jo nå at deler av engasjementet, og han som person, blir sådd tvil om. Intensjonene hans, når det gjelder næringspolitikk, eldrepolitikk og barn, må man ikke så tvil om på bakgrunn av beskyldningene som er rettet mot ham, sier forsvarer Kai Vaag til VG.

Ifølge Ludvigsens andre forsvarer, Per Zimmer, har Ludvigsen bare hatt gode intensjoner i kontakten med asylsøkerne.

– Han har ønsket å hjelpe dem, som han hjulpet veldig mange i sitt virke. Han har et personlig engasjement for ulike grupper i samfunnet, sier Zimmer til VG.

Det er satt av to og en halv uke til hovedforhandlingene i Nord-Troms tingrett.