Tilbakeslag for lakseprisen

Nyheter
400

– Det har ikke satt ennå, men akkurat nå er det 55-56 kroner på 3-4 og 4+. Det er et heftig fall, sier en midtnorsk eksportør til iLaks.

– Det er et statistisk fall. Mellom uke åtte og ni har vi alltid en dropp, sier han, og legger til: – Det vokser ikke til himmels.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Tøft
Etter fem uker på rad med prisoppgang, nær toppnoteringene fra januar, stopper det opp.

– Det er tøft. Alt avhengig av størrelse, er det 5-7 kroner ned. Etterspørselen svikter på dette nivået, kommenterer en innkjøper ved et annet eksportfirma, som definerer markedet som avventende.

– Idag er det til salgs. De kan være lykkelig de som kjøpte lite denne uken, sier en laksetrader lakonisk. – Markedet ute er illevarslende, rett og slett. De er ikke interesserte i disse prisene her. Jeg tror det skal pakkes lite fisk før vi kan løfte over 60 kroner igjen. Det er lite som skal til før det blir korreksjoner nå, påpeker han.

Han visert til priser mellom 54 og 57 kroner til oppdretter i Sør-Norge.

– Der omkring, alt etter størrelse og behov. Salgene neste uke er allerede begynt på de nivåene der. Så får vi se hvor mye vi skal kjøpe, legger han til.

Uavklart
– Det faller, akkurat nå er det uavklart, det ser ut som det faller mer. Prisen faller 3-4 kroner, mer på 6+, sier en annen markedsaktør.

– Det som har skubbet det videre er noen store integrerte aktører som har vært ute med forholdsvis gunstige priser, sier han.

Noen positiv priseffekt fra Chiles algetrøbbel er det foreløpig ikke å spore, selv om chilensk laks har steget kraftig i pris i USA-markedet.

– De kommer fra et lavt nivå, sier eksportøren, og legger til at han ikke har solgt noe på USA til neste uke.