Tilbakegang etter forrige ukes pristopp

Nyheter
0

Høye priser tiltrekker seg mer fisk.

– Det har vært en dårlig uke for oss. Det kommer mye mer fisk. Det er det som skjer. Ingen av kundene bekrefter. Vi roer litt ned, sier en eksportør til iLaks.

– Vi kan ikke betale for å få selge fisk. Eksportørene har tapt store penger denne uken her, og sånn kan det ikke fortsette, fortsetter han.

Pristopp
Fredag er den store handledagen for laks. For en uke siden ble prisene klokket inn til årets høyeste nivåer, særlig for de tyngste vektklassene.

– Sist fredag ble det kjøpt inn på 73-74 kroner i snitt, og da forsvinner store deler av markedet, sier han, og sier følgende om den kommende ukes laksepriser: – Det skal ned, det er ingen grunn til å tvile på.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Samtlige kilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag bekrefter fallende priser.

– Jeg hører 65-70 kroner. Det er forventet stor økning på volum neste uke. Folk er avventende, sier en importør.

– Fortsatt er det mye nedgradert fisk, sier han, og legger til at prisene for chilensk laks er oppadgående, for import til Europa.

Spent
– Ned 2-3 kroner, slik det ser ut p.t., sier en eksportør, og viser til priser rundt 70 kroner.

En annen eksportør beskriver markedet som «spent».

– Prisene ble veldig sterke, og det har vært et press. Jeg tror størrelsene kommer til å nærme seg hverandre for denne uken. Storfisken vil ikke få samme prisgevinst, for det er markedene ikke klare for, mener han.