Tidligere Mowi-direktør gjorde kupp med servicebåt

Nyheter
0

Fra null til 78 millioner kroner i omsetning på fire år.

Håvard Grøntvedt har jobbet med laks siden han var 12 år. Først som guttunge hjemme på Frøya. Seinere drev han oppdrett og slakteri i Nova Scotia, Øst-Canada, før han ble fiskeristipendiat i New York og seinere regiondirektør i Mowi i Norge, Skottland og Canada.

I 2017 solgte han seg ut av biodrivstoffselskapet Biokraft, som han var med på å starte. Etter det startet han opp for seg selv. Han kjøpte en servicekatamaran, etter å ha fått en forespørsel fra en oppdretter i Canada. Slik etablerte han Nidaros Shipping.

– Katamaranen ble kjøpt for ni millioner kroner, og selv om jeg var klar over hva den skulle brukes til, så visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Båten ble dessuten liggende på et verft i Vancouver i tre måneder før den ble godkjent av canadiske myndigheter. Men det var uansett den første spesialiserte oppdretts-servicebåten på Canadas vestkyst, forteller Grøntvedt til Dagens Næringsliv.

Butikken går bra. Nidaros Shipping eier seks båter, med en syvende på vei.

Båtene leies ut til Mowi, Cermaq og Grieg Seafood, og brukes til fortøyningsarbeid, frakt, som hjelpefartøy ved slakting og behandling av laksen ute på oppdrettslokalitet.

I fjor fikk selskapet et resultat før skatt på 29 millioner kroner – opp fra 14 millioner kroner året før. Grøntvedt er eneste eier i rederiet.

Han planlegger ikke å vokse mer på den canadiske vestkysten, men sier til DN at han vurderer ekspansjon til andre «interessante» markeder som Skottland, Middelhavet og Island.