Advarer mot populisme og nasjonalisme og tar til orde for globalt samarbeid.
– Fiskeoppdrett er sentralt i å kunne stå i mot klimaendringer, sikre sosialt ansvar, bærekraftmål og redusere miljøavtrykk. Dette er avgjørende for våre hav og for matsikkerhet. Sunne hav er sentralt for sunn mat og sunne liv, understreker Ban Ki-Moon.
Den tidligere generalsekretæren i FN er hovedtaler under årets Aquavision i Stavanger. Han deltar seks år etter sin forgjenger Kofi Annan gjorde det samme.
– Kroppen vår består av over 60 prosent vann. Verden består grovt sett det samme, 60-70 prosent, av vann. Mennesket kan ikke leve uten vann og blod. Det er kritisk viktig at vann og elver er bærekraftige. Gitt hvor kritisk viktig havet er for oss, er det sårbart for forurensning og overfiske. Åtte millioner tonn blir dumpet i havet hvert år. En plastflaske tar 450 år å bryte ned. Det er lang tid. 450 år.
Direkte
– I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havene våre. Vil dere ha fisk eller plastflasker fra havet? spør han retorisk.
– Dette har stor innflytelse på deres forretninger, sier han, rettet mot de 450 delegatene som er samlet i Stavanger konserthus.
Den erfarne toppdiplomaten er ærlig og direkte, og tegner et dystert bilde av de utfordringer verdenssamfunnet står midt oppe i.
– Klimaendringer, nye handels- og tollregimer, populisme og nasjonalisme, men samtidig nye teknologier, som nanoteknologi og robotteknologi, vil ha stor innflytelse på hvordan menneskene vil opptre.
– For å møte dette, må vi gå sammen i smart diplomati. Vi trenger et sterkt engasjement også fra enkeltmennesker og selskaper, sier han, og etterlyser det han kaller global citizenship.
– For mange politiske ledere opptrer kun som ledere for sine land, ikke som global citizens. De bygger murer, sier han med dårlig skjult adresse til USAs president Donald Trump.
– Derfor vil jeg ta til orde for global citizenship, særlig for unge mennesker.
Ansvar
Sør-koreaneren ledet FN fra 2007 til 2016, og ser at verdens utfordringer ikke har blitt mindre i perioden.
– Da jeg tok over som generalsekretær, hadde jeg som mål å gjøre verden til et bedre sted – for alle. Jeg er ikke sikker på om verden er et bedre sted å være idag. Jeg føler ansvar for det. Alle poitiske ledere bør føle på det ansvaret, sier Ban Ki-Moon.
Først og fremst peker han på klimaendringene, men også den gnagende uroen for atomkrig.
– Dommedagsklokken slår to minutter før midnatt. Derfor er det viktig at denne Nord-Korea-affæren blir håndtert riktig. Det er en irreversibel beslutning.
Store skader
– Smeltende isbreer og permafrost, økende vanntemperaturer. I løpet av 100 år har vannstanden steget med 19 centimeter. Jeg har sett isfjell på Grønland. Jeg har sett disse endringene med mine egne øyne. Klimaendringer er ikke lengre kun en fremtidig fare. Det er her nå, sier han, før han vender tilbake til kritikk mot Trump.
– At president Trump trakk seg fra Paris-avtalen har påført store skader. Men han kan ikke endre vitenskapen. Han kan ikke endre vitenskapelige fakta. Jeg stoler på at USA i fremtiden vil vende tilbake til samarbeidet knyttet til Paris-avtalen.
– Vi trenger alle mann på dekk, inkludert president Trump, for denne Paris-avtalen. Historien vil vise at Trump sto på feil side i denne saken.
Fattigdom
President Trumps og USAs hovedutfordrer for verdenshegemoniet, Kina, gir imidlertid Ban Ki-Moon tommelen opp for.
– Kina har alene løftet 450 millioner mennesker ut av fattigdom, men det er fortsatt en stor jobb å gjøre.
– Vi må aldri glemme at vi alle er global citizens. Vi deler jorden, vi deler luften og havet. Vi er sammenknyttet. Løsningen er også sammenknyttet. Bygger vi fremtiden på bærekraft, er det simpelthen ingen grenser for hva vi kan oppnå, konkluderer Ban Ki-Moon.