Tid for selvransakelse etter valgfiasko

Nyheter
0

For første gang på 99 år er ikke Arbeiderpartiet (Ap) landets største parti. Foreløpig opptelling viser at Ap under gårsdagens valg fikk 21,9 prosent av stemmene. Størst ble Høyre med 25,9 prosent.

NRKs valgkommentator, Tone Sofie Aglen, mente at lakseskatten er en sentral faktor som forklarer Høyres sterke fremgang langs kysten.

På valgkvelden erkjente statsminister og leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, at resultatet var dårlig.

På spørsmål om det var hans feil at Høyre fosset frem som største parti, svarer han at det må andre konkludere med:

– Det må andre konkludere på. Jeg er en del av et samlet lag, kommer ut av et landsmøte som har vært samlet i valg av ledelse og politikk.

– Skjønner du at noen stiller spørsmål om din jobb som leder?

– I demokratiet må man åpne for alle stemmer, sa Støre ifølge NTB. Han har imidlertid ikke vurdert å gå av, sa han valgnatten.

– Jeg føler vi har gjort en god valgkamp, vi har løftet oss, sa Støre.

Men:

– Resultatet er for lavt, og vi har større ambisjoner, sa han.

Senterpartiet er det partiet som går mest tilbake i 187 av de 356 kommunene vi har i Norge. Lengst nord i landet har velgerne vendt Sp ryggen og partiet går voldsomt tilbake i Finnmark. I Karasjok stuper Sp med 21,4 prosentpoeng, melder NRK.

Partiet har særlig fått kjeft fordi regjeringen bestemte at Melkøya-anlegget skulle elektrifiseres. Også i kommunene langs kysten har Sp gått tilbake. Der sank populariteten til partiet raskt etter at regjeringen innførte lakseskatten.