Ti røykerier kontrollerer over 60 prosent av markedet

Nyheter
1035

Med en produksjon på 70.000 til 90.000 tonn råstoff i året er Marine Harvest-eide Morpol langt større enn noen av sine konkurrenter, viser tall fra Kontali Analyse, publisert i Marine Harvests 2014 industrihåndbok. Nest største aktør, Labeyrie, foredler halvparten eller mindre enn halvparten av dette, med 20-40.000 tonn per år, skriver den britiske nettavisen Undercurrent News.

«De ti største produsenter av røkt laks i Europa er anslått å ha en samlet markedsandel på mer [enn] 60%,» skriver Marine Harvest i sin årets utgave av sin bransjehåndbok. «Produksjonen er i hovedsak gjort i Polen, Frankrike, Storbritannia, Baltikum og Nederland,» heter det.

Fragmentert
Grunnen til så få spillere kan styre en så stor del av markedet skyldes en enorm sektorfragmentering: Den europeiske sjømatnæringen har over 4.000 prosessorer, hvorav 66 prosent for fisk, og 15 prosent for skalldyr og blåskjell, sier håndboken.

«De fleste av selskapene er ganske små, men det er også flere selskaper av betydelig størrelse som er involvert i den sekundære prosesseringsindustrien:. Marine Harvest, Icelandic Group, Youngs Seafood, Deutsche See, Caladero Royal Greenland, Labeyrie, og Lerøy Seafood»

Delpeyrat, som kjøpte Ledun Pecheurs d’Islande, Norway Seafoods franske anlegg og et mindre røykeri i løpet av i underkant av ett år, er nå blant de viktigste aktørene, anslått til å behandle mellom 10-20.000 tonn råstoff i året.

Omfattende industri
Dette plasserer dem på linje med Mer Alliance (nylig kjøpt opp av Thai Union Frozen Products), Suempol (som nå også eier Marcel Baey), Lerøy Seafood Group, samt Youngs Seafood (en del av Findus Group) og Norvelita. Den andre endringen er Foppen, som Kontali nå anslår prosesserer 5-10.000 tonn årlig år, i stedet for 10-20,000 tonn som anslått i fjorårets oversikt.

Ifølge dokumentet har Europas foredlingsindustri for sjømat en omsetning på mer enn 25 milliarder euro og sysselsetter over 135.000 mennesker. Av de over 4.000 selskaper har rundt halvparten av disse færre enn 20 ansatte.

«Det gjennomsnittlige selskapet sysselsetter 33 personer og har en omsetning på 4,2 millioner euro,» sier dokumentet. Det skisserer også lave driftsmarginene: «Tradisjonelt har EBIT-marginene vært mellom 2% og 5%.»