Ti milliarder i sjømat

Nyheter
577

Moen leder investeringsselskapet Kverva fra sin base i Trondheim. Stjørdalmannen leder et analytikerdrevet team som disponerer en egenkapital på ti milliarder kroner. Flere Moens menn er rekruttert fra Aker Brygge, og har meglerhusenes analytiske og fundamentale tilnærming til investeringene.

Preget av SalMar
– Denne industrien trenger en hands-on-tilnærming, sier han.

Kverva har en portefølje bestående av aksjeposter i syv selskaper. Disse er (eierposisjon i parantes): SalMar (50 prosent), Steinsvik (50 prosent), Pelagia (37 prosent), Lofoten (82 prosent), HitraMat (45 prosent), samt omega3-produsentene Nutrimar (100 prosent) og Ayanda (36 prosent).

Børsnoterte SalMar er motoren for inntjeningen og verdiene i Kverva-systemet. Og inntjeningen der, og i lakseoppdrett generelt, har gått vesentlig høyere enn noen kunne spå for bare få år siden. Moen viser til sin siste presentasjon som aksjeanalytiker i meglerhuset First Securities forsommeren 2006, hvor han estimerte en langsiktig laksepris på 22 kroner – for all fremtid.

Følger kjøttprisene
– Men kostnadene har økt betydelig i perioden, påpeker han.

– Vi trenger en høy laksepris for å opprettholde høy avkastning på kapitalen. Etterspørselen må være sterkere enn etterspørselen, mener Moen.

Eks-analytikeren viser til en sterk korrelasjon, over tid, mellom vekst i bruttonasjonalprodukt for emerging markets og økte kjøttpriser. Og prisene for kjøtt og laks. Lakseprisen har de siste 15 år steget omlag like mye, men er mer volatil.

– Laks har vokst mer, grunnet volumveksten i laksemarkedet, sier Moen.

Begrenset tilbudsvekst
Moens tidligere analytikerkonkurrent Henning Lund i Pareto Securities deler Moens optimistiske grunnsyn på laksemarkedet. Lund tror på en stram tilbudsside som en garantist for vedvarende høye laksepriser.

– Vi tror den underliggende resultattrenden er positiv, sier han.