Tester ut alger i laksefôr: – Nå er vi en fase der vi samler inn data for å vurdere industriell produksjon

Nyheter
2298

Råstoff fra algepilot på Mongstad testes ut som fôr til laksesmolt.

På Mongstad driver CO2Bio et algepilotanlegg. Målet til selskapet er å utvikle en bærekraftig, biobasert omega-3-produksjon basert på bruk av CO2 og alger.

Algene lever av CO2 fra Technology Centre Mongstad (TCM), verdens største senter for testing og forbedring av CO2 fangst teknologier.

Anlegget, som ble åpnet i 2016, eies av Nordhordland Næringslag, Bergen Teknologioverføring og Uni Research. I tillegg støttes det av store aktører som Cargill, Salmon Group, Lerøy, Grieg Seafood og Marine Harvest.

Hver uke høstes alger, sentrifugeres for å bli kvitt vann, for deretter å sendes til Nofima i Bergen som bruker det som bestanddel i fôrpellets.

– Første punkt er at fisken liker fôret og spiser det, og der har vi lykkes. Så er neste test om man har fått det omega-3-rike algefôret til å gjøre fisken rik på disse fettsyrene, og der venter vi på resultat fra analyser som skal gjøres nå i oktober, sier daglig leder i CO2Bio, Svein M. Nordvik til VestNytt.

Hvis man klarer å ta med seg omega-3 fettsyrene fra algene inn i laks, er planen å gå over fra pilotanlegg til industriell produksjon.

– Nå er vi en fase der vi samler inn data for å vurdere industriell produksjon, som vil bety et anlegg som er mye større enn algepiloten. Noe av det vi ser på, er hvordan man kan utnytte arealet best mulig, med hvor tett man kan sette opp rør med alger i, sier Nordvik.

Ifølge Nordvik testes algene også ut i forbindelse med oppdrett av berggylt hos Marine Harvest på Kollsnes i Øygarden vest for Bergen. Berggylt liker det mørkt i starten av sin levetid, og alger brukes til å «grumse vannet».

– Denne bruken av algene er et godt eksempel på at ting blir litt til underveis, her er det flere behov som kan løses med alger, avslutter Nordvik.