Tester for å avdekke ILA-smitte hos laks brukes nå i kampen mot koronaviruset på Færøyene

Nyheter
701

Færøyene har testet flest per innbyggere i verden, og det takket være utstyr som ble kjøpt inn da virussykdommen Infeksiøs lakseanemi (ILA) herjet landet mellom 2000 og 2005.

Historien ble første gang omtalt 22. mars i Politiken, og onsdag skriver den danske statskanalen DR om det samme.

Da ILA-viruset tok knekken på den færøyske oppdrettsnæringen på 2000-tallet, ble det kjøpt inn masse testutstyr, som nå er justert og tidlig tatt i bruk for å bekjempe koronaviruset i landet.

– Om det er en prøve fra en laks eller en prøve fra et menneske, metodemessig er det likegyldig, sier genetikeren Debes Hammershaimb Christiansen i det danske mattilsynet til DR.

Nå har Færøyene testet flest per innbyggere, omtrent 8,3 prosent. Totalt 173 personer har testet positivt, ingen er døde. Til sammenlikning har Danmark testet 0,4 prosent av befolkningen, og har over 3.000 smittede og 104 døde.

– Vi har vært i stand til å følge anbefalingene, og når man tester så mange som mulig, får man identifisert dem som har virus, og så kan man stanse smittekjeder. Vi har lykkes med å få koronavirusets smitterate ned til 1,3 (hvor mange personer hver koronabærer vil smitte i gjennomsnitt red.anm.), og det er faktisk lavt. Når du treffer én, så dør epidemien ut, sier Shahin Gaini, som er spesiallege ved sykehuset Landshospital på Færøyene.