-Tendensiøst og uten rot virkelighet, sier Nordic Mining om HI-arbeid

Nyheter
830

Selskapet ønsker å bygge ut en rutil-forekomst på Engabøfjellet i Førdefjorden. Med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i spissen, har flere statlige organ anbefalt staten å si nei til selskapets planer. I dag sendte selskapet et brev til departementet der de tar til motmæle.

 LES TIDLIGERE OMTALE PÅ ILAKS

HER ER FISKENE SOM KAN STANSE NORDIC MINING

Særlig harde er selskapet mot Havforskningsinstituttet.
-Hovedinntrykket som HI prøver å skape om at arbeidet faglig og informasjonsmessige er verdiløst, er etter vår vurdering tendensiøst og uten rot i den virkelighet som vi som tiltakshaver må forholde oss til, skriver selskapet i brevet.

Nordic Mining ber departementet gjennomgå HIs arbeid.
-HI har inntatt mange roller i den foreliggende saken, bl.a. som utreder/deltager i Nordic Minings arbeid med konsekvensutredning, parallelutreder innenfor eget/offentlig budsjett på utvalgte saksområder uten krav til dokumentasjon, høringsinstans (med hovedfokus på spørsmålsstilling, kritikk og fremheving av mulige usikkerhetsfaktorer) og ikke minst som deltager i debatten om prosjektet langt utover det som kan være normalt for institusjonens samfunnsrolle.

Nordic Mining ber departementet gjennomgå HIs arbeid.

-Etter Nordic Minings vurdering er det på sin plass at NFD (Nærings- og fiskeridepartementet) foretar en gjennomgang av HIs rolle i denne typen saker slik at man for eventuelle senere planprosesser får en ryddigere arbeidsdeling. Vi har tillit til at NFD tar opp disse forholdene og etablerer en ryddigere rollefordeling og styringsstruktur for fremtiden, heter det i brevet.

Fiskeridirektoratets arbeid adresseres også. Nordic Mining hevder at konflikten mellom oppdrett og gruvevirksomhet er overdreven.

-Fiskeridirektoratet har ikke presentert tall for verdiskapning fra fiskeri og havbruk i planområdet som anmodet av NFD. Det ville vært enkelt for direktoratet å ta frem verditall for fangst i for eksempel Naustdal og Askvoll kommuner, og gjøre en analyse av hvor mye av dette som kan skrive seg fra det aktuelle planområdet. Vi forutsetter at NFD vil følge opp dette slik at relevant kommersiell informasjon om fiskeri og havbruk blir belyst. Fiskeridirektoratets presentasjon av oppdrettskonsesjoner i Førdefjorden antas å være korrekt, men den gir et overdrevent inntrykk av en potensiell næringskonflikt mellom oppdrett og mineralproduksjon. Av de 10 konsesjonene som listes i Fiskeridirektoratets høringsbrev, er kun 3 i drift innenfor en avstand på 10 km fra Engabø. Direktoratets fremstilling er derfor misvisende og etter vår mening uten relevans i fht. planene for mineralproduksjon, heter det i brevet.

Administrerende direktør Ivar Fossum avslutter slik til departementet:

-Vi forventer at den avsluttende behandlingen av plansaken baseres på relevante fakta i tråd med planprosessenshistorikk. Foreliggende planer og utredninger viser etter vår mening at mineralproduksjon på Engebø kan realiseres i harmoni med andre næringsinteresser og med høystandard ifht. miljø i det berørte området.Da utfallet av Engebøsaken vil ha betydning for den fremtidige industrielle og finansielle interessen for satsing på mineralindustri i Norge, er det vår anmodning at rammebetingelsene for fremtidig mineralvirksomhet i Norge snarlig blir klargjort.

-Regjeringserklæringen fremholder at mineralnæringen kan benytte sjødeponi med forutsetning om strenge krav og sikker miljøovervåkning. Nordic Mining er inneforstått med nødvendigheten av løpende overvåkning avmiljøforhold id eponiområde, skriver Nordic Mining-direktøren.